Acțiune epuizantă. 22 de salvamontiști argeșeni au intervenit terestru pentru salvarea unui turist accidentat în Moldoveanu

Foto ilustrativ. Salvamont Arges

Salvamont Argeș a intervenit duminică dimineață în Munții Făgăraș, către Vârful Moldoveanu, pentru evacuarea unui bărbat ce a alunecat din poteca ce duce spre vârf.

„La ora 9.14 am primit o alarmă prin Dispeceratul Salvamont referitoare la o persoană căzută sub Podul Văii Rele. Acțiunea a durat 12 ore. A fost o intervenție destul de dificilă pentru că este o zonă foarte înghețată și abruptă. Victima a fost predată SMURD cu multiple excoriații și suspiciune de fractură de bazin fiind foarte sensibilă în zona lombară” – Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș.

Pentru că elicopterele SMURD nu au putut zbura din cauza condițiilor meteo nefavorabile, salvatorii montani au trebuit să urce și să coboare cu accidentatul pe jos.

Echipa de prim răspuns, care era, din fericire, destul de aproape de turistul ghinionist  a plecat imediat iar în sprijin au urcat și alte trei echipele de sprijin, cu echipamentele pentru transportul victimei. Acțiunea a fost mult întârziată pentru că la 14 km în aval de Stana lui Burnei s-a prăbușit un versant. Primăria Nucșoara a trimis un buldoexcavator să desfacă drumul, dar acestuia i-a luat peste 3 ore să ajungă și să se poată trece cu mașinile. 

În total, au fost mobilizați 22 de participanți în 6 mașini. 

Deși s-a mai încercat trimiterea unui elicopter SMURD pe un traseu ocolitor, prin valea Oltului, pentru a aborda zona dinspre sud, acesta nu a putut trece de Câineni, astfel ca operațiunea s-a derulat exclusiv terestru. 

După multe ore de mers pe jos, în condiții vitrege, salvatorii au reuși să ajungă la victimă, care a fost imobilizată și extrasă din teren. Ambulanței intrate pe vale i-a trebuit mai mult de o oră ca să ajungă la Stâna lui Burnei. Victima avea multiple contuzii, își mișcă membrele, dar era suspectă de o afecțiune a bazinului. Într-un final, bărbatul a fost predat ambulanței SMURD conștient și cooperant.

Mult după ora 18,00, Salvamont Argeș a anunțat că membrii echipelor s-au retras în baze sau acasă, în marea majoritate, cei veniți din timpul liber! 

Felicitări tuturor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.