Accesul persoanelor nevaccinate în malluri ar putea fi restricționat. Ce propuneri s-au mai discutat în Coaliția de guvernare

Accesul persoanelor nevaccinate în malluri ar putea fi restricționat. Ce propuneri s-au mai discutat în Coaliția de guvernare. Vicepremierul Dan Barna a declarat, vineri, că în Coaliție și în Guvern au avut loc discuții despre stimularea campanie de vaccinare, în condițiile în care autoritățile se tem de valul patru al pandemiei.

Printre posibilele măsuri, Barna a anunțat că românii vor putea merge la mall în weekend doar dacă vor fi vaccinați. De asemenea, vicepremierul a precizat că sunt luate în calcul tombole cu utilaje agricole pentru cei care se vaccinează, pentru a încuraja campania de vaccinare în mediul rural.

Principalele declarații ale vicepremierului Dan Barna:

  • Am discutat chiar în ședința coaliției din această săptămână. Au fost prezentate mai multe variante, pe unele dintre ele premierul si-a exprimat sustinerea.
  • E clar că trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state europene pentru încurajarea campaniei de vaccinare. Probabil valul patru va avea acel efect de stimul pentru acea parte din populație care nu s-a dus până acum să se vaccineze.
  • Sunt doua tipuri de demersuri, cele de încurajare și stimulare, dar și acele măsuri pentru cadre medicale, pentru accesul la anumite servicii neesențiale, existența vaccinarii să fie o condiționalitate.
  • De exemplu, mersul la mall, să fie condiționat de existența vaccinării. Persoanele vaccinate să meargă la mall în weekend, restul, în cursul săptămânii
  • E un mesaj foarte clar: dacă vrem să nu ne mai întoarcem la perioada de restricții care ne-a chinuit atât de mult, e necesar să ne vaccinăm. Vom avea cu toții probleme dacă nu vom crește procentul de vaccinare.
  • Ne-am gândit la stimulente. În bani direct nu am discutat despre stimulente, dar se discută diverse variante de vouchere, bonuri, tichete prin care cetățenii să fie încurajați să se vaccineze.
  • S-a discutat și subiectul unei potențiale loterii, chiar cu utilaje agricole, astfel încât să reacționeze cei din mediul rural.
  • Am văzut în acești doi ani de pandemie că ceea ce s-a întâmplat în altă parte, după două săptămâni s-a întâmplat și în România. Ne așteptăm să crească și aici numărul de cazuri.

Liderii coaliției au discutat, marți, o serie de variante care ar putea încuraja vaccinarea. Potrivit informațiilor obșinute în exclusivitate de Digi24, printre propunerile formulate se numără tombole și loterii, precum și vouchere de vacanță.

Pe lângă stimulente sunt puse în discuție și o serie de constrângeri. persoanele nevaccinate ar putea avea accesul restricționat în spații publice închise pentru participarea la activități neesențiale. O altă măsură deja discutată în spațiul public este obligativitatea testării periodice a personalului medical nevaccinat, pe banii lor. O decizie privind aceste măsuri ar urma să fie luată în cadrul următoarei ședințe de coaliție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here