A nins în Făgăraş! Zăpada ajunge la aproape 10 centimetri

Marţi noapte, în Făgăraş a căzut prima ninsoare din acest sezon.

În numai câteva ore, aproape 10 centimetri de omăt s-au aşternut în zona Cota 2000, la Refugiul Salvamont şi mai sus, pe creste, spre Bâlea Lac. 

Însă, după cum ne-a declarat Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, această primă ninsoare nu va ţine prea mult! Totuşi, turiştii care şi-au programat excursii în week-end pe Transfăgărăşan trebuie să ţină cont de noile condiţii meteo şi să îşi regândească programul şi echipamentul.

Salvamont Argeș a emis și un comunicat de presă oficial în ce privește situația actuală de pe Transfăgărășan.

În urma ninsorilor din ultimele 12 ore, stratul de zăpadă pe Transfăgărăşan, la peste 1700 de metri altitudine, este de 8-10 cm, ceea ce face ca pe tronsonul Cascada Capra (1700 metri altitudine) în judetul Argeş –・Pilonul 2 Telecabina (1600 m altitudine) în judeţul Sibiu, circulaţia să se desfaşoare în condiţii de iarnă.

În acest moment, se intervine cu utilaje de deszăpezire. Recomandăm conducătorilor auto să nu traverseze Transfăgărăşanul, decât dacă au autoturismul echipat pentru iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, nisip).

Traseele montane sunt în continuare deschise, dar acelaşi sfat îl adresăm şi turiştilor, anume că, deja este necesar echipament de iarnă: colţari, piolet/beţe de schi, îmbrăcăminte specifică. Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană, este să nu încerce să urce pe traseele inchise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul National Salvamont, formând 0SALVAMONT.

Deasemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, tinand cont ca la ora 19:30 este deja intuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (incalţăminte şi îmbrăcăminte adecvata, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă!

În perioada de iarnă este necesară o prudenţa mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.
                                        
Director,
Ion  Sănduloiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here