Actorul Ion Besoiu a murit, miercuri, 18 ianuarie, la Spitalul Fundeni din Capitală.  Actorul urma să împlinească 86 de ani la 11 martie. El a murit cu un regret:  “€că nu mai trăiește vreo 25 de ani și că a pierdut mulți oameni dragi”.

“Aniversarea mă găsește batran, dar mai înțelept un pic și un pic mai obosit. Am obosit pentru că în ultima luna am avut niște necazuri de astea de ordin fizic și a trebuit sa-mi instalez un stimulator cardiac, dar acum sper, încetul cu încetul, să-mi revin la o formă mai bună și să încep filmările”, spunea Ion Besoiu, la ultima sa zi de naştere, cea de 85 de ani.

Sibian de origine, absolvent al Academiei de Teatru şi Muzică din oraşul său natal, Ion Besoiu a fost actor de film, radio, teatru şi televiziune. A debutat în 1957, iar în anii ’70 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. A mai jucat în  “Furtuna”, “Neamul Şoimărestilor”, “Haiducii”, “Răscoala”, “Mihai Viteazul”, “Ciprian Porumbescu”, “Păcală”, “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, “Ultima noapte de dragoste”, “Lumini şi umbre”.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul “Lucia Sturza Bulandra” şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru. Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în “Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în “Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în “Hamlet” (1985), Oronte, în “Mizantropul” (1989), Corifeu, în “Antigona” (1993), Ferapont, în “Trei surori” (1995), Senecus, în “Caligula” (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în “Oblomov” (2003).

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, iar pe 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „朶teaua României”・ în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „枦ezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”・În 2002, a primit şi  Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române.

Comments

comments