A intrat în vigoare! E lege! Ce persoane se pot pensiona mai devreme

0
387

Legea nr. 221/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a apărut la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial şi se aplică începând de joi, 2 august.

Aceasta prevede că mai multe categorii de persoane care au lucrat în condiţii speciale, printre care se numără: personalul navigant pe avioanele clasice de transport public; însoţitorii de bord din aviaţie; paraşutiştii profesionişti; instructorii de zbor; cei care au lucrat în subteran la construcţii hidrotehnice de tuneluri, de galerii şi de centrale electrice subterane, la exploatări din cariere prin tuneluri şi galerii; cei care au făcut lucrări subterane de construcţii, întreţinere şi reparaţii de tuneluri, de căi ferate, drumuri, dar şi la galeriile aferente, cu adâncimi mai mari de 8m; mecanicii de la metrou; cei care au lucrat pe platforme marine; cei care au lucrat în exploatări forestiere.

Noile reguli au introdus o reducere unică a vârstei-standard de pensionare pentru aceste persoane care au lucrat cel puțin 25 de ani în condiții speciale – o reducere de 13 ani. Până acum, aceste categorii de persoane au avut parte de o reducere a vârstei-standard de pensionare cu 12 ani și șase luni pentru 25 de ani lucrați legal în condiții speciale. Pentru cei care au lucrat de la 26 de ani în sus, reducerea era de 13 ani.

De asemenea, s-a stabilit exact că stagiul complet de cotizare este de 25 de ani în condiții speciale, dar că aceste persoane nu se pot pensiona mai devreme de vârsta de 50 de ani (femei), respectiv 52 de ani (bărbați). Din oficiu, stagiul complet de cotizare de 25 ani, stabilit prin noua lege pentru persoanele indicate mai sus, se aplică și persoanelor care s-au pensionat deja între 1 ianuarie 2011 și 2 august 2018.

În lipsa unui stagiu complet de cotizare personalizat, stagiul complet standard este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Asta înseamnă că persoanele vizate de noua lege se pot bucura mult mai repede de reducerea vârstei-standard de pensionare. (sursa: avocatnet.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here