Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat luni, 14 aprilie 2025, la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din București, spațiul destinat pregătirii Marelui Mir, denumit „Mirostirion”, care a fost reorganizat și extins, precum și vasele și materiile prime folosite în procesul de preparare.
Cu acest moment a început pregătirea temeinică a Marelui Mir, care va fi sfințit în timpul Sfintei Liturghii din Sfânta și Marea Joi. Este a 23‑a sfințire a Marelui Mir în Biserica Ortodoxă Română. Ultima sfințire a avut loc în anul 2019.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat legătura dintre Taina Botezului și cea a Mirungerii. „Acest Sfânt și Mare Mir, care va fi distribuit eparhiilor, se folosește în primul rând pentru mirungerea celor nou botezați. După Botez se face Mirungerea, spunându‑se: «Pecetea darului Sfântului Duh». În rugăciunea de sfințire a Marelui Mir se cere ca cei care vor fi mirunși cu Sfântul și Marele Mir să devină sălaș al Preasfintei Treimi. Botezați în numele Preasfintei Treimi, creștinii devin prin Mirungere lăcaș duhovnicesc al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh prin harul Preasfântului Duh. De aceea, Biserica a rânduit ca această Mirungere să fie făcută imediat după Botezul în apă și în Duh Sfânt. Există această legătură între Botez și Sfântul și Marele Mir pentru că Botezul înseamnă participare la taina morții și Învierii lui Hristos. Cele trei cufundări amintesc cele trei zile în care a stat Mântuitorul în mormânt și apoi Învierea Lui din morți. În Crucea și Învierea lui Hristos este botezat oricine dorește să primească mântuirea, adică unirea omului păcătos și trecător cu Dumnezeu cel Sfânt și netrecător sau veșnic. Sfântul și Marele Mir este semn de prețuire pentru iubirea jertfelnică a Sa”, a spus Preafericirea Sa.