Postul Adormirii Maicii Domnului va începe anul acesta miercuri, 31 iulie 2019, şi nu la 1 august ca în alţi ani. De regulă, se lasă sec în 31 iulie şi postul începe la 1 august, însă conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea (cum se întâmplă anul acesta) se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul Adormirii Maicii Domnului este un post aspru, care seamănă foarte mult în privinţa hranei cu Postul Mare.

Astfel, în acest post nu sunt dezlegări la peşte sâmbăta şi duminica şi nici la praznice mici, ci doar la praznicul împărătesc al Schimbării la Faţă. Tipicul cel mare al Sfântului Sava cel Sfinţit prevede următoarele rânduieli privind hrana în acest post:

„În Postul Adormirii Preasfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoare, cincisprezece zile, afară de Schimbarea la Faţă a Domnului Hristos, postim până la ceasul al nouălea din zi. Luni, miercuri şi vineri mâncăm hrană uscată şi facem metanii până la Împărtăşirea cu Sfintele Taine, iar marţi şi joi mâncăm fără untdelemn. Sâmbăta şi duminica mâncăm cu untdelemn şi bem vin, iar peşte nu mâncăm până la Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, decât numai în ziua Schimbării la Faţă, când mâncăm peşte de două ori în zi”.

Comments

comments