Absolut inedit! Vom combate discriminarea cu „Teatrul Opresaţilor”! Chiar dacă sună bizar explicaţia este destul de simplă. Zeci de elevi de la mai multe licee şi colegii din Curtea de Argeş şi Bucureşti vor pune în scenă piese de teatru prin care vor explica şi vor arăta efectele negative ale discriminării, de orice fel. Piesele de teatru se vor juca în mai multe oraşe mari din ţară, chiar pe stradă, iar simplii spectatori se vor transforma în … „spect-actori”. Ideea, absolut senzaţională, face parte dintr-un proiect implementat de Asociaţia pentru Dialog Intercultural.

Vineri, 13 martie, la Centrul de Cultură şi Arte, „George Topârceanu”, din Curtea de Argeş a fost lansat proiectul, care este finanţat cu suma de 35.804,76 Euro prin granturile Spaţiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Prin acest proiect, Asociaţia pentru Dialog Intercultural îşi propune promovarea valorilor democratice şi a drepturilor omului.

Chiar dacă avem impresia că trăim într-o ţară în care nu există discriminare, ne întâlnim de acest fenomen la tot pasul. Tocmai de aceea, iniţiativa acestei asociaţii vine în sprijinul societăţii româneşti. Iar în sprijinul Asociaţiei vin elevi de la Colegiile Naţionale „Vlaicu Vodă”, din Curtea de Argeş, „Octav Onicescu”, din Bucureşti, dar şi de la Liceul Bulgar „Hristov Botev”, din Capitală.

Concret, elevii vor avea parte de mai multe traininguri si work-shop-uri iar în urma acestora vor fi selectaţi să joace în piese de teatru pe care le vor pune în scenă pe bulevardele principale din marile oraşe ale ţării.

Oameni simpli vor deveni actori…

Proiectul este unul de importanţă majoră, iar acest lucru este demonstrat şi de faptul că Institutul Romîn pentru Drepturile Omului va monitoriza şi va asigura o expertiză pe toată perioada derulării proiectului. „Tinerii care dobândesc respectul  faţă  de valorile etice, morale şi spirituale învaţa să respecte şi să se facă respectaţi de ceilalti, aceştia vor fi capabili să evolueze cu responsabilitate într-o societate democratică bazată pe statul de drept  în care drepturile omului sunt promovate şi respectate”, a declarat dr. Adrian Bulgaru, reprezentantul Institutului Romîn pentru Drepturile Omului.

La lansarea proiectului au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere. Astfel, de la Liceul Bulgar “Hristo Botev”- consilier educativ prof. Cristina Spiridon, de la Colegiul Naţional ”Octav Onicescu”, director adj. prof. Dr. Roxana Zanea şi de la Colegiul Naţional „Vlaicu Voda” prof. Ştefana Florea, au arătat importanţa proiectului pentru elevii, profesorii liceelor dar, mai ales, pentru generaţiile viitoare de tineri care vor şi au tot dreptul să traiască într-o lume în care discriminarea să nu existe şi, mai ales, să nu-i afecteze.

„Să luăm atitudine”

Conştientizarea necesităţii respectării drepturilor omului şi a valorilor democraţiei  europene, experimentarea cetăţeniei active prin voluntariat cu ajutorul dezvoltării de abilităţi specifice teatrului opresaţilor, încurajarea implicării participanţilor – actori şi „spect-actorilor” în combaterea discriminării,  extremismului, discursului instigator la ură prin teatru dar şi stimularea tinerilor din grupul ţintă şi să îi formeze ca multiplicatori în liceele lor pentru a promova justiţia socială, acestea sunt obiectivele generale ale proiectului.
Cu ajutorul acestui proiect, elevii vor conştientiza necesitatea respectării drepturilor omului şi vor acţiona ori de câte ori drepturile lor şi ale altora sunt încălcate; prin spectacolele realizate, atât ei cât şi „spect-actorii” vor învăţa să ia atitudine împotriva discriminării, împotriva homofobiei, rasismului, xenofobiei, împotriva discursului instigator la ură. „Eu cred cu tărie în forţa educaţiei non-formale, în metodele folosite în cadrul acestui proiect, care vor schimba conştiinţe şi atitudini făcând lumea în care trăim un loc mai prietenos. Aceasta este şi misiunea pe care Asociaţia şi-a asumat-o – şi pe care a urmărit-o în toate proiectele implementate până acum. „Teatru şi Viaţa” aduce un suflu nou, entuziasmul tinerilor cu ajutorul cărora se vor realiza obiectivele acestui proiect şi care va avea un impact puternic implicând un public numeros pe o arie foarte întinsă  – Bucureşti, Iaşi, Cluj , Timişoara şi desigur Curtea de Argeş„ a declarat managerul proiectului, preşedintele Asociaţiei pentru Dialog Intercultural, Tania Nicolau.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI