REVIRIMENT În primele nouă luni ale acestui an, în judeţ au fost înregistrate 3.101 noi firme, cu aproape 900 mai multe faţă de perioada similară a anului trecut, Argeşul situându-se pe locul 8 pe ţară la acest capitol. Criza economică pare a fi tot mai mult o amintire în Argeş. Şi putem spune asta dacă privim statisticile cu firmele înregistrate sau suspendate la Registrul Comerţului, Argeş. După cum ne-a declarat directoarea Iulia Marinescu, în primele nouă luni ale acestui an, în judeţ au fost înregistrate 3.101 noi firme, cu aproape 900 mai multe comparativ cu
perioada similară a anului trecut, când au fost 2.204 înregistrări. Ca cifre, Argeşul este pe locul al optulea pe ţară, o performanţă remarcabilă, care arată că dinamica economică a judeţului este una foarte bună. Dintre cele 3.101 noi firme înregistrate în primele nouă luni, 1.305 sunt SRL, cu aproape 400 mai multe, raportat la perioada similară din 2010. Şi la PFA creşterea este una puternică, de la 670 la 1.210. „În ceea ce priveşte PFA-urile, această creştere se datorează şi unor programe europene, în special pentru agricultură. Ca să accesezi fonduri europene pe agricultură şi pe alte domenii, trebuie să ai obligatoriu un PFA”, spune Iulia Marinescu. Statisticile sunt spectaculoase şi în ceea ce priveşte suspendările de activitate efectuate în Argeş în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în 2010, speriaţi de impozitul forfetar, argeşenii făceau cozi la Registrul Comerţului pentru a-şi suspenda activitatea firmelor, acum situaţia s-a schimbat radical. În primele nouă luni din 2010, s-au înregistrat 1.412 suspendări de activitate, iar în acest an au fost doar 344, scăderea fiind una foarte mare, de 75,64%, Argeşul fiind pe locul al şaptelea la acest capitol.
Se pot crea firme şi online
La ora actuală, cei care doresc să îşi facă o firmă nouă trebuie să plătească la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Argeş taxe totale în valoare de aproximativ 7 milioane de lei vechi. Consultanţa şi redactarea documentelor costă 2 milioane (2,5 milioane la urgenţă – maximum 48 de ore), rezervarea de nume – 640.000 lei. Taxa de înregistrare în Registrul Comerţului este de minimum 4 milioane, aceasta crescând direct proporţional cu numărul asociaţilor dintr-o firmă. Termenul standard în care se înregistrează o firmă este de cinci zile lucrătoare. Trebuie spus că cei care doresc să îşi facă o firmă nouă şi au deja o semnătură electronică, pot face acest lucru online. Ei trebuie să intre pe link-ul http://e-forms.onrc.ro/, înregistrarea în Sistemul de Formulare Electronice Inteligente făcându-se pe baza unei semnături electronice calificate, care se poate obţine de la unul dintre furnizorii de servicii de certificare ce funcţionează în România. În prezent, aproximativ 10 argeşeni îşi fac, în medie, firme direct online. Este de aşteptat ca, în următorii ani, numărul celor care îşi vor înregistra firmele online să crească semnificativ, evitându-se astfel cozile la ghişee. La ora actuală, în Argeş sunt peste 24.000 de firme active, 8.000 dintre acestea fiind PFA-uri.