A cincea Directivă europeană împotriva spălării banilor şi combaterii terorismului a intrat în vigoare azi

Noi norme UE contra spalarii banilor și finanţării terorismului: luni, 9 iulie, a intrat in vigoare a cincea Directivă europeană privind combaterea spălării banilor.

Noile norme includ, între altele:
– cerințe mai stricte privind transparența, inclusiv acces public total la registrele de proprietate ale companiilor și o mai mare transparență a informațiilor privind trusturile și interconectarea acestora;
– limitarea utilizării plăților anonime prin cartele preplătite, incluzând platformele de schimb pentru monede virtuale;
– mai multe cerințe pentru verificarea clienților;
– controale mai stricte privind țările terțe cu risc ridicat, și puteri sporite pentru unitățile naționale de informații financiare și o mai strânsă cooperare între acestea;
– o cooperare mai strânsă și mai multe schimburi de informații între autoritățile din domeniul combaterii spălării banilor și prudențial, inclusiv cu Banca Centrală Europeană (BCE).

Comisarul european Věra Jourová, responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Am realizat încă un pas important în direcția consolidării cadrului legislativ pentru combaterea finanțării terorismului și a infracțiunilor financiare. Cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor va crește gradul de eficiență în domeniu. Trebuie să eliminăm toate lacunele din legislație, deoarece cele existente într-un stat membru le vor afecta pe toate celelalte. Îndemn statele membre să-și respecte angajamentele și să-și actualizeze normele naționale cât mai curând posibil.”

Termenul-limită pentru armonizarea legislației naționale este 10 ianuarie 2020: https://bit.ly/2L67UEe.

În plus, în luna mai 2018, Comisia Europeană a invitat autoritățile europene de supervizare (Banca Centrală Europeană, Autoritatea Bancară Europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și pensii Ocupaționale, Autoritatea Europeană pentru Piețe și Valori Mobiliare) să participe la un grup de lucru comun având ca scop îmbunătățirea coordonării în practică a activităților de monitorizare a combaterii spălării banilor din instituțiile financiare. Activitatea grupului este în plină desfășurare, iar un prim schimb de opinii cu statele membre este prevăzut pentru luna septembrie.

Context

Comisia Juncker a inclus combaterea spălării banilor și finanțării terorismului între prioritățile sale. Propunerea de directivă a fost prima inițiativă din Planul de acțiune de accelerare a combaterii finanțării terorismului, ca răspuns la atacurile teroriste, precum și de creștere a transparenței fiscale și de evitare a abuzurilor în domeniul impozitării, în urma dezvăluirilor din scandalul „Panama Papers”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.