9 mai, o zi cu triplă semnificație istorică: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

9 mai 1877 – În fața Adunării Deputaților, Mihail Kogălniceanu, proclamă Independența de stat a României.

9 mai 1945 – Capitularea Germaniei naziste marchează sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Această zi este cunoscută în lume drept Ziua Victoriei.

9 mai 1950 – În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Schuman propune plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat.

Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism.

Această propunere este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, decizia pentru ca 9 mai să fie sărbătorită ca zi a Europei, fiind luată mult mai târziu, în 1985.

Comments

comments