9 februarie: Ziua Mondială a Stomatologului

Doctor stomatolog Eny Pavel: ”Recomandarea zilei este să aveți dinți frumoși și sănătoși!”.

La data de 9 februarie este sărbătorită în mod tradițional Ziua Mondială a Stomatologului, sărbătoarea profesională a dentiştilor şi medicilor stomatologi. Este celebrată în întreaga lume pe 9 februarie, în ziua comemorării Sfintei Apollonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinți și a stomatologilor.

Era fiica unui funcționar de stat major în Alexandria, care credea în Hristos, pe vremea când mulți compatrioți ai ei erau pagâni. La vârsta de 49 de ani, în perioada persecuției creștinilor, a fost martirizată. Călăul i-a extras dinții și i-a zdrobit maxilarele. Atunci ea a rezistat torturilor inumane, a fost fermă în credința ei și nu a renunțat la creștinism. În acel moment, ea a devenit patroana celor care suferă de durere de dinţi şi alte boli stomatologice, iar mai târziu şi a însăşi stomatologilor.

În 1984 Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Societatea Internaţională a Stomatologilor a stabilit ziua de 9 februarie drept Ziua Mondială a Stomatologului.

Vechii stomatologi au folosit prototipul primei bormaşini stomatologice cu 9.000 de ani în urmă. Această descoperire a fost făcută de cercetătorii din SUA şi Franţa, în provincia Belucistan din Pakistan. Aici au fost descoperite cadavrele unor cetăţeni care au locuit în secolele al IV-lea şi al VI-lea, î.H., care avea găuri cu plombe de un diametru perfect de 1-3 milimetri şi o adâncime de 3,5 milimetri. Despre arta vechilor stomatologi vorbeşte şi faptul că erau puse plombe şi la dinţii la care accesul este unul destul de dificil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.