Ministerul Sănătăţii a cumpărat 8 spitale mobile care vor merge prin ţară şi vor oferi consultaţii femeilor, în încercarea de a schimbe statistica tristă a diagnosticelor de cancer.

Spre exemplu, peste 4.000 de femei sunt diagnosticate, anual, în România, cu cancer de col uterin, aceasta fiind cea mai mare rată a îmbolnăvirilor din Uniunea Europeană. În cele mai multe cazuri, pacienta ajung la doctor în faze înaintate ale maladiei.

Spitalele mobile vor facilita accesul la programul de screening pentru femeile din zonele defavorizate. Valoarea proiectului este de 47.000.000 de euro.

Unitățile sanitare beneficiare ce participă la campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și către care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara; Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Institutul Regional Oncologic Iași (2 buc.); Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București; Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București.

Această inițiativă ajută la depistarea și tratarea unor boli cu morbiditate și mortalitate mare, care au costuri mari de îngrijre și ale caror șanse de vindecare sunt mult mai mari, dacă sunt depistate la timp.

Vehiculele vor fi livrate, săptămâna aceasta, către șapte centre din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Iași și București.

Ministerul Sănătății a dat startul a șapte programe de screening, finanțate nerambursabil de Uniunea Europeană: depistarea precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular și programe destinate gravidei și copilului.

Fondurile alocate se ridică la aproape 200 de milioane de euro. Pentru depistarea cancerului de col uterin se vor investi 47 de milioane de euro.

 

Comments

comments