Sapte milioane de romani se vor confrunta cu reduceri semnificative ale pensiilor viitoare din cauza masurilor luate luna aceasta de PSD si de premierul Mihai Tudose, scrie Financial Times.

Romania taie din pensiile viitoare din cauza ca guvernul se zbate sa isi indeplineasca promisiunile privind taierile de taxe, maririle de salarii si investitiile fara sa depaseasca limita de deficit a UE de 3%.

Guvernul roman a decis sa reduca contributiile la pilonul II de la 5,1% pana la 3,75% incepand cu 2018, aminteste sursa citata.

Secretarul general al Asociației pentru Pensiile Administrate Private din România (APAPR), Mihai Bobocea, susține că reducerea contribuțiilor a dat o lovitură importantă sistemului de pensii adăugând că va diminua încrederea în pensiile private. “Estimăm că această decizie este posibil să ducă la reducerea veniturilor viitorilor pensionari cu cel puțin 20% și, de asemenea, va oferi mai puțin capital pentru finanțarea afacerilor locale via Bursa de Valori”, a afirmat Mihai Bobocea.

Potrivit unui studiu european independent, realizat de Federația Asociațiilor de Consumatori de Produse Financiare (Better Finance), între 2008 și 2016, fondurile private de pensii din România au înregistrat randamente anuale de 5,3% după deducerea comisioanelor și inflației, unele din cele mai bune randamente din rândul schemelor de pensii din Europa.

“România a putut să pună la punct scheme de pensii private excelente și nu ar trebui să înceapă să le dezmembreze prin scăderea nivelului contribuțiilor guvernamentale”, a declarat Janwillem Bouma, președintele PensionsEurope, o asociație a fondurilor de pensii, cu sediul la Bruxelles.

Îmbunătățirea speranței de viață ar urma să crească numărul pensionarilor cu vârsta de peste 65 de ani până la aproape 30% din populația totală în anul 2040, ceea ce va pune presiuni suplimentare asupra sistemului de pensii finanțat de stat, comentează publicația britanică.

“Aceasta va prezenta provocări majore dacă nu se adoptă politici adecvate pentru contrabalansarea acestor efecte”, a apreciat Janwillem Bouma, precizând că sunt necesare mai multe economii la pensiile private pentru consolidarea creșterii economice a României.

Guvernul de la București a adoptat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, un act normativ care prevede diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% începând din 2018.

Comments

comments