60 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari români. Constantin Brâncuşi – sculptorul care „a făcut piatra să cânte”

„Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire” – Constantin Brâncuși. Joi, 16 martie 2017, s-au împlinit 60 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari români – Constantin Brâncuşi. Unul dintre marii sculptori ai lumii, Brâncuşi a lăsat posterității o operă impresionantă, caracterizată printr-o eleganță deosebită, rezultată din combinarea simplității artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Constantin Brâncuşi s-a stins din viaţa la data de 16 martie 1957 la Paris, după ce, înainte cu puţin timp i se confesase arhiepiscopului Teofil că moare neîmpăcat pentru nu se poate întoarce în ţara lui.

Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuşi a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii şi americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunţându-l după regulile de pronunţare ale limbii franceze.

La începutul carierei sale, sculpturile lui Brâncuşi au constat mai ales din reprezentări clasice ale formei umane. Perioada dintre 1897 şi 1907 este caracterizată de o acumulare sensibilă de cunoştinţe şi îndemânare, dar şi de căutarea a diferite soluţii de modelare a materialelor. După 1905, viziunea artistului a devenit mai clară şi mai puternică. Ca o consecinţă imediată, transformarea structurii operei sale a suferit o evoluţie rapidă, astfel încât, începând încă din 1907, reprezentările antropomorfe încep să cedeze locul sculpturilor care îl vor prefigura pe artistul Brâncuşi de mai târziu, acela care va urma să intre în conştiinţa universală.

Din această perioadă datează operele:
1897 – Craiova – Bustul lui Gheorghe Chiţu
1898 – Bucureşti – Bustul Vitellius
1900 – Bucureşti – Capul lui Laocoon
1902 – Bucureşti – Ecorşeul
1902, probabil ianuarie – Bucureşti – statuetă simbolizând muzica corală românească
1902, octombrie – Craiova – bustul lui Ion Georgescu-Gorjan
1903 – Bucureşti – Bustul generalului Carol Davila
1905 – Paris – Orgoliu
1906 – Paris – Copil – ghips
1906 – Paris – Supliciu – piatră
1906 – Paris – Cap de copil – bronz
1906 – Paris – bustul Victoriei Vaschide
1906 – Paris – bustul doctorului Zaharia Samfirescu
1906 – Paris – portretul pictorului Nicolae Dărăscu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here