Deşi pâra legalizată a fost respinsă de o mare parte din societatea civilă, argeşenii nu se sfiiesc să îşi toarne vecinii, cunoştinţele, prietenii şi duşmanii la Fisc. Direcţia Finanţelor Publice Argeş a înregistrat anul trecut 380 şi anul acesta 305 petiţii dintre care mai mult de jumătate au fost soluţionate favorabil, adică cele reclamate de petenţi s-au dovedit întemeiate. Restul au fost doar răutăţi gratuite, de a trimite un control pe cap de la Finanţe cuiva pe care îl respectivii îl urau. „Articolul 51 din Constituţia României stipulează dreptul de petiţionare al cetăţenilor. Astfel, aceştia au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor”, spune Anca Banu, purtător de cuvânt al Finanţelor Publice Argeş.
Însă, de multe ori, dorind să mai afle amănunte legate de reclamaţie, inspectorii de la Fisc au ajuns la uşa presupuşilor reclamagii, iar cei din faţa lor au fost aproape de infarct auzind că cineva a semnat, în numele lor, o „pârăciune” către Fisc.
În 2011, 5 petiţii au fost clasate ca anonime, în timp ce, în primele 9 luni ale anului 2012, numărul acestora a fost de 3, fie pentru că petiţia este chiar anonimă, fie pentru că s-a dovedit că „scriitorul” semnase cu pseudonim. Printre „pârâciuni” se regăsesc reclamaţii la adresa avocaţilor că fac evaziune fiscală fiindcă nu dau chitanţe, neplata impozitelor şi contribuţiilor sociale de către agenţii economici, practicarea de diverse meserii (confecţionare mobilă, pensiuni, comerţ ambulant, construcţii, transport marfă) fără autorizaţie şi fără a plăti impozit, neeliberarea de bon fiscal pentru marfa vândută sau serviciile prestate ori nedeclararea de bunuri sau chirii încasate.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI