30 mai – Ziua aniversară a Direcţiei Generale Anticorupţie – 12 ani de activitate

Astăzi, la Cercul Militar Național, din București, s-a desfășurat evenimentul prilejuit de aniversarea Zilei Direcției Generale Anticorupție – 30 Mai, 13 ani de activitate. Activitatea s-a bucurat de prezența conducerii Ministerului Afacerilor Interne, doamna Carmen Daniela Dan, domnul Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Marieta Safta, secretar de stat al Ministerului Justiției, domnul Ionuț Mișa, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, șefi și reprezentanți ai inspectoratelor generale și ai celorlalte structuri MAI.

De asemenea, am beneficiat de participarea Excelențelor Sale, ambasadorii Ucrainei, Moldovei și Elveției, reprezentanți ai Ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Chinei, Finlandei, Spaniei, Slovaciei, Japoniei, Italiei, Turciei și Austriei, precum şi ai ONG-urilor partenere ale Direcţiei Generale Anticorupţie în activităţile de prevenire și educație anticorupție.

Cu acest prilej, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, comisar șef de poliție Valentin-Claudiu Constantin, a subliniat că Direcţia Generală Anticorupţie este prima instituție publică la nivelul căreia au fost elaborate şi implementate politici cu caracter preventiv, iar experienţa acumulată în domeniu a consacrat unitatea noastră ca furnizor de expertiză şi bune practici pentru alte instituţii publice din România, dar şi din străinătate.

Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne aniversează astăzi 13 ani de la înfiinţare, perioadă în care s-a consolidat ca instituţie pregătită să acţioneze profesionist în scopul asigurării integrităţii profesionale şi credibilităţii tuturor angajaţilor M.A.I.. Ziua de 30 mai a fost stabilită Ziua Aniversară a Direcției Generale Anticorupție la propunerea conducerii instituției, prin ordin al ministrului afacerilor interne. La aniversarea celor 13 ani de activitate, Direcţia Generală Anticorupţie se prezintă ca o structură cu o identitate instituţională consolidată, cu un corp de profesionişti care pot investiga cauze dintre cele mai complexe.

Buna colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum şi cu structurile Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Direcția Generală de Protecție Internă a condus la soluţionarea unor cazuri importante şi obţinerea unor rezultate bune în activităţile specifice de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie.

În acelaşi registru se înscrie colaborarea stabilită cu celelalte entităţi cu atribuţii în sfera siguranţei naţionale, ordinii publice sau apărării naţionale. Prin semnificaţie şi conţinut se detaşează comunicarea cu societatea civilă, Comitetul Strategic pentru sprijinirea şi evaluarea activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie fiind reprezentativ în acest sens.

Pornind de la premiza că unul din efectele globalizării, tot mai accentuat, este caracterul transfrontalier al criminalităţii şi implicit al corupţiei, Direcția Generală Anticorupție acordă o deosebită atenţie cooperării, la nivel internațional (în cadrul organizaţiilor internaţionale de luptă împotriva corupţiei), european şi regional.
În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală şi regională, sunt de menţionat relaţiile foarte bune de colaborare (operativ, în cazuri concrete, schimb de informaţii şi bune practici) cu agenţii anticorupţie din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina, în baza documentelor de cooperare bilaterală semnate anterior.
Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie transmite, în numele întregului colectiv, mulţumiri tuturor instituţiilor de aplicare a legii, societăţii civile şi cetăţenilor care au sprijinit, susţinut şi colaborat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, conducerea D.G.A. transmite mulţumiri structurilor M.AI. care au contribuit şi susţinut demersurile instituţionale în lupta împotriva corupţiei şi personalului care a demonstrat integritate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi că numai printr-o atitudine corectă se poate construi o imagine demna de rolul şi importanta pe care o are Ministerul Afacerilor Interne.

Direcţia Generală Anticorupţie premiază profesionalismul şi onestitatea

Pentru al optulea an consecutiv, Direcţia Generală Anticorupţie acordă, cu ocazia zilei aniversare, diplome de integritate angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne care ne-au sesizat cu privire la fapte de corupţie. Apreciem, în acest mod, profesionalismul şi onestitatea colegilor noştri şi încurajăm o atitudine normală în măsură să ne asigure statutul de serviciu corect şi civilizat în slujba cetăţenilor.

Din numărul tot mai mare de angajaţi ai M.A.I. care au înţeles că statutul pe care îl au presupune profesionalism în exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum și respectarea eticii şi deontologiei profesionale, anul acesta au fost selectați 5 lucrători M.A.I. care s-au remarcat în mod deosebit prin integritate, 3 din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, un polițist din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și un ofițer din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie mulţumeşte tuturor celor care ne-au acordat încrederea lor şi au demonstrat astfel că onoarea este mai presus de orice tentaţie. Totodată, D.G.A. îndeamnă toţi angajaţii M.A.I., dar şi cetăţenii, să ia atitudine şi să sesizeze orice tentativă de corupţie. Precizăm că, pe parcursul anului 2016, 158 de lucrători ai ministerului au depus denunţuri şi autodenunţuri privind implicarea în fapte de corupție.

Diplomele pentru integritate au fost acordate următorilor funcționari M.A.I.:
1. Agent principal de poliție BĂRBULESCU IONUȚ ALIN – șeful Postului de Poliție Bărcănești, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița – la data de 03.04.2018, acesta a refuzat suma de 3.000 euro oferită de un cetățean pentru a nu-i întocmi dosar penal. Fapta a fost probată ulterior prin acțiune de prindere în flagrant.

2. Agent șef adjunct de poliție POP GHEORGHE-FLORIN, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației – Sectorul Poliției de Frontieră Sarasău – la data de 08.09.2017, acesta a refuzat de la un cetățean ucrainean oferta de remitere a câte 2.000 euro pentru fiecare transport ilegal de țigări în țara noastră, cu mențiunea că, ulterior, suma va crește la 2.500 euro pentru fiecare activitate de contrabandă derulată cu succes. Fapta a fost probată prin acțiune de flagrant.

3. Agent șef de poliție GĂBOROI GEORGE IONUȚ – din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț – Serviciul Rutier – acesta a formulat în ultimul un număr de 4 denunțuri privind oferte de dare de mită primite din partea unor cetățeni pentru a nu dispune împotriva acestora măsuri legale. În cele 4 cazuri, polițistul a refuzat, în total, sumele de 1.000 lei și 250 euro.

4. Agentul şef adjunct de poliţie NISTOR ILIE-CĂTĂLIN, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Secţia 8 Poliţie Rurală Leţcani – la data de 22.08.2017, acesta a refuzat suma de 1.000 euro oferită de un cetățean pentru a-i restitui permisul de conducere reţinut și a nu-i întocmi dosar penal.

5. Locotenent VERGEA GEORGE ALEXANDRU, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București-Ilfov – la data de 18.08.2017, acesta a refuzat 1.000 lei oferită de o persoană pentru a semna un proces-verbal de recepție a unei construcții nou ridicate.

De asemenea, au fost acordat 3 diplome structurilor din componența Direcției Generale Anticorupție care s-au remarcat pentru rezultate deosebite pe cele 3 segmente de activitate importante, respectiv prevenire, investigaţii și combatere a corupției, respectiv SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE DÂMBOVIȚA – pentru rezultatele obţinute în activitatea de prevenire a corupției, SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE MARAMUREȘ – pentru rezultatele obţinute în activitatea de investigare a faptelor de corupţie, SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE MUREȘ – pentru rezultatele obţinute în activitatea de combatere a corupției.

Precizăm faptul că Direcția Generală Anticorupție marchează ziua aniversară prin activități în toate județele țării și în municipiul București. La nivel local, structurile județene anticorupție au marcat această sărbătoare prin organizarea unor activități de informare destinate cadrelor M.A.I. și cetățenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.