30% din consumatorii casnici nu vor beneficia de măsurile de sprijin la facturile de energie electrică

Analiștii aproximează că o treime din consumatorii casnici de energie electrică nu vor beneficia de măsurile de sprijin decise de guvern pentru că depășesc plafonul maxim impus, adică 300 de kilowaţi-oră pe lună.

Potrivit analizei Asociaţiei Energie Inteligentă cei care nu se vor încadra în plafon, vor achita prețul din contractele de furnizare, prețuri între 1,4 și 4,1 lei pe kilowatt-oră. Astfel, acolo unde se consumă 301 kilowaţi-oră, se va achita pentru energie electrică între 420 și 1.230 de lei pe lună.

O altă problemă a noilor reglementări este, potrivit analiștilor, faptul că vor fi sprijiniți în mod egal atât consumatorii casnici cu venituri mici, cât și cei care nu ar avea nevoie de ajutor pentru facturi, sprijinul oferit de guvern nefiind difernețiat .

Pe partea de gaze naturale, sprijinul nu doar că nu ține cont de echitatea socială, dar nici de principii economice. Bugetul de stat va fi afectat în special de cei cu consum mare. Cu alte cuvinte, cei mai mari beneficiar vor fi cei cu consum mare, bani pe care în final îi plătesc inclusiv cei cu venituri mici. Revenind la energia electrică, teoretic, guvernul și furnizorii au deja datele de consum pentru a aplica plafonarea, pentru că aceasta se face conform consumului lunar din trecut, din 2021. Ulterior, dacă se înregistrează diferențe între consumul din 2021 și cel din 2022, furnizorul va regla acest lucru în martie 2023.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here