Tocmai ți-ai luat un nou TV LG și ești încântat să îl testezi? Sau poate că vorbim despre o tabletă, un laptop sau un telefon?
Dacă ai copii mici, te sfătuim să le testezi când nu sunt prin preajmă și să îi ții departe de toate aceste ecrane deoarece expunerea prelungită și timpurie le poate afecta dezvoltarea armonioasă a creierului.
Există, în societatea contemporană, o dezbatere importantă privitoare la vârsta de la care expunem copiii la ecrane și la cât timp alocăm acestei activități.
Elucidăm misterul și te ajutăm cu trei metode utile pe care să le aplici pentru a contribui la dezvoltarea sănătoasă a copilului tău.
Care este vârsta la care îl poți expune la ecrane?
Hai să vedem, pentru început, de ce este important ai grijă când și cum începi să îi permiți copilului să folosească ecranele.
Studiile arată că până la vârsta de un an copiii nu trebuie să aibă contact cu niciun fel de ecran, alte cercetări concluzionand că vârsta poate merge chiar până la doi ani.
De ce? Pentru că dacă se va stabili un contact timpuriu cu un telefon, un laptop, o tabletă, un TV LG sau orice alt model ai în casă, creierul copilului tău va fi suprasolicitat de către imagini, sunete și luminile pe care le observă și, în timp, acesta își va pierde atenția, concentrarea, motivația și va deveni dependent de ecrane.
Nu te lăsa păcălit de existența unor programe de desene animate concepute special pentru copiii mici deoarece acestea nu sunt potrivite și recomandate, iar, pe termen lung, îl vor afecta din punct de vedere psiho-emoțional.
Bucură-te de programele tale preferate pe care le vizionezi pe TV-ul LG sau de la oricare alt brand, în timpul în care copilul doarme sau este afară, alături de un alt membru al familiei.
3 metode care te ajută să ții copilul cât mai departe de ecrane
Acum, că ai înțeles de ce este important să îl ții pe copilul tău cât mai departe de un TV smart de 80 de cm sau de alte dimensiuni, hai să vedem care sunt metodele prin care îl poți ține cât mai departe de ecrane.
1. Petrece timpul într-un mod sănătos
Sigur că există situații în care, mai ales dacă ești singur acasă cu cel mic, cea mai ușoară metodă de a-l ține liniștit este aceea de a deschide TV-ul LG sau de a îi pune telefonul în față. Te sfătuim să eviți, pe cât posibil, acest lucru sau să apelezi la această soluție doar în cazurile extreme.
Altfel, caută să petreci timpul făcând activități dedicate dezvoltării armonioase și sănătoase: să te joci cu el, să îl scoți în parc sau pur și simplu să îl ții în brațe, atunci când este bebeluș.
Nu te sfii să apelezi la ajutorul celor dragi atunci când simți că nu mai poți. Este mult mai constructiv să faci acest lucru decât să îl expui ecranelor.
2. Prioritizează și odihna ta
Este firesc ca atunci când te simți extrem de obosit să nu ai energie nici să te joci cu copilul, nici să-l scoți în parc. Meseria de părinte este obositoare prin definiție, dar, cu toate acestea, te sfătuim să faci o prioritate din propria odihnă și să încerci, pe cât posibil deoarece nu este constructiv nici pentru tine, nici pentru copil să fii epuizat și să ratezi momentele frumoase pe care le puteți petrece împreună.
3. Fii un exemplu pentru copilul tău
Începe cu tine, iar copilul meu îți va urma exemplul. Dacă și tu obișnuiești să petreci mult timp în fața ecranelor, la fel va face și copilul. Însă dacă tu ești un om echilibrat, care își limitează propriul timp petrecut în fața laptopului, telefonului sau a TV-ului LG sau de la orice alt brand, vei fi un exemplu pentru copil și acesta nu va dezvolta o dependență față de ecrane. Găsește alte modalități de relaxare și vei observa cum starea de spirit se va îmbunătăți.
Petrece cât mai multă vreme alături de copilul tău, nici nu vei simți cât de repede zboară timpul!