Ziua Drapelului sau Ziua Tricolorului a fost proclamată prin lege în 1998. În 1834, voievodul Alexandru Ghica al Ţării Româneşti a atribuit Armatei ca steag tricolorul, cu cele 3 culori – roşu, galben şi albastru – consfinţirea steagului având loc prin decret în timpul Revoluţiei paşoptiste – când s-a precizat că pentru stindard “culorile sunt albastru închis, galben deschis şi roşu carmin”, dispuse vertical, aranjate în ordinea următoare: „lângă lemn vine albastru, apoi galben şi apoi roşu fâlfâind“.

Ziua Drapelului a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când guvernul a hotărât că tricolorul – roşu, galben şi albastru – reprezintă steagul Ţării Româneşti.

Ziua Drapelului Național este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări educative cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

La Piteşti, manifestările organizate cu prilejul Zilei Drapelului Naţional au debutat cu o slujbă de sfinţire a Drapelului la Catedrala Sfântul Gheorghe din centrul oraşului. Apoi, pe platoul din faţa Casei Armatei a avut loc ceremonia publică militară de înălţare a Drapelului României, în cadrul căreia s-a prezentat onorul, a fost intonat Imnul Naţional, după care a urmat înălţarea tricolorului pe catarg.

Comments

comments