26 de cazuri de gripă în Argeș. Restricții în spitalele din județ

1,363 views

Având în vedere că până vineri, 18 ianuarie, în judetul Arges au fost confirmate 26 de cazuri de gripa, iar specialiștii au anunțat debutul sezonului gripal, Direcția de Sănătate Publică Argeș recomandă populației județului aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal.

In cadrul morbiditatii prin boli acute, infectiile acute respiratorii ocupa primul loc. Virusurile care imbolnavesc oamenii se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, putand duce la epidemii (imbolnaviri in masa). Ele pot produce: raceli/viroze/pneumonii, gripa. Racelile/virozele sunt infectii produse de virusuri, altele decat cel gripal, care insa dau semne de imbolnavire foarte asemanatoare cu gripa. Vaccinul antigripal nu apara organismul de aceste virusuri.

Gripa sezoniera se refera la tipurile obisnuite de virusuri gripale umane, care in fiecare sezon rece duc la imbolnavirea unui numar de persoane. Exista un vaccin elaborat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in fiecare an, care poate preveni gripa. Vaccinul antigripal distribuit gratuit prin cabinetele medicilor de familie pentru sezonul 2018-2019 contine antigenele necesare pentru prevenirea infectiei cu virusul gripal circulant.

Ce putem face – gesturi simple ne apara de probleme de sanatate grave! Vaccinati-va inainte de a incepe sezonul de gripa!

Vaccinarea in fiecare toamna reduce foarte mult riscul de imbolnavire. In functie de tipul de virus care circula in fiecare an, sezonul de gripa in general dureaza din octombrie pana in luna mai. Vaccinarea in fiecare an, este masura de prevenire unica cea mai eficienta impotriva gripei sezoniere. In judetul Arges, Ministerul Sanatatii a distribuit prin Directia de Sanatate Publica Arges 49220 doze de vaccin antigripal pentru a fi facute gratuit persoanelor din grupele de risc. La cererea medicilor de familie, DSP Arges a solicitat Ministerului Sanatatii o suplimentare de 1500 doze de vaccin antigripal.

Vaccinul antigripal poate fi achizitionat de alte categorii de persoane din farmacii si recomandam efectuarea lui chiar si in aceasta perioada, eficacitatea in preventia gripei fiind dovedita.

De asemenea, DSP Arges a instituit masuri de prevenire a imbolnavirilor in unitatile sanitare din judet, prin:
– limitarea accesului vizitatorilor in intreaga unitate si interzicerea lor in sectii cu mare risc (ATI, Nou-Nascuti, Boli Infectioase etc.)
– izolarea suspectilor de gripa in sectiile Boli Infectioase si/sau ATI in functie de starea clinica si co-morbiditati;
– izolarea si instituirea triajului zilnic al personalului medico-sanitar si auxiliar, cu excluderea celor care prezinta semne de boala respiratorie;
– purtarea obligatorie a mastii;
– spalarea cat mai frecventa a mâinilor.

Se recomanda adresabilitate imediata catre medicii de familie si medicii specialisti in cazul aparitiei primelor semne de decompensare a afectiunilor cronice, de guturai/raceala (febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare etc.).
Din cauza fluctuatiilor frecvente de temperatura, DSP Arges recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena si sa se vaccineze antigripal pentru evitarea imbolnavirilor.

Comments

comments