22 septembrie – echinocțiul de toamnă. Tradiții și superstiții

0
87

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc la 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc. Trecerea în anotimpul toamna, din punct de vedere astronomic, este marcată de echinocţiul de toamnă, moment în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când avem solstițiul de iarnă.

În zona Polului Nord, de acum, începe lunga noapte. În schimb, la Polul Sud, timp de 6 luni Soarele se va ivi deasupra orizontului. De altfel, în emisfera sudică a Terrei, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii astronomice.

Tradiții și superstiții
– Pentru oamenii care trăiesc la sate, echinocțiul marchează încheierea muncilor agricole și duc la biserică bucate din gospodăria lor pentru a fi sfințite.
– În această zi, sătenii sărbătoresc recoltele și pregătesc proviziile pentru iarnă.
– Se obişnuieşte ca în această zi de echinocţiu de toamnă 2021 să se bată nucile şi să se scuture merele şi gutuile.
– În ziua echinocţiului de toamnă, gospodarii ar trebui să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeşi.
– Se spune că frunzele și florile puse pe cruce în această zi la biserică este bine să se păstreze pentru că sunt benefice pentru durerile de cap.
– O altă tradiție care se păstrează din generație în generație în unele locuri se referă la prune. Acestea se duc la biserică și apoi se păstrează pentru că vindecă rănile. De asemenea, superstițiile spun că ultimele fructe rămase în copac nu se culeg, ci se lasă pentru Mama Natură.
– De asemenea, se spune dacă în dimineața zilei de 22 septembrie plouă, primăvara va fi una ploioasă. – – Dacă la amiază soarele este pe cer, anul va fi unul bun.
– O altă tradiție spune că, în această zi florile sunt supărate şi plâng, iar pentru a rămâne frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, este necesar să se ungă cu mir sfinţit.
– Din bătrâni se spune că părinții nu au voie să își certe copiii în această zi, pentru că aceştia vor avea impresia toată viaţa că au puţin de cules.
– O altă superstiţie spune că nu e bine să ne spelăm pe faţă până la apusul soarelui.
– Pentru bunăstarea casei şi a familiei, înainte de a ieși din casă este bine să se consume pâine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here