20 mai – Ziua Europeană împotriva Obezităţii. Zeci de mii de argeşeni suferă de obezitate

0
521

Direcţia de Sănătate Publică Arges marchează în data de 20 mai 2017 Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 20 mai – 31 mai 2017 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.

La nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între 1980 și 2014. În 2014 peste 1,9 miliarde de adulți peste 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 600 de milioane erau obezi. Se estimeaza ca in Europa 23% din femei si 20% din bărbați prezinta obezitate, iar pana in 2030 se estimeaza ca peste 50% din populatia Europei va fi obeza; se inregistreaza la nivel european 337000 de decese premature cauzate de obezitate in fiecare an.
Supragreutatea si obezitatea sunt responsabile de pana la 80% din cazurile de diabet zaharat tip 2 si 70 de miliarde euro pe an este deja costul suplimentar al obezitatii pentru ingrijire si pierderi de productivitate in Europa.

În Argeş au fost înregistrate 17.466 de cazuri cu obezitate

In judetul Arges in anul 2016 au fost inregistrate 17466 cazuri cu obezitate, in usoara crestere fata de anul 2015 cand au fost inregistrate 16854 persoane cu obezitate.

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2017 este “Impreuna impotriva obezitatii!”
Scopul campaniei se refera la cunoasterea si intelegerea necesitatii unei actiuni la nivel european si national pentru a imbunatati prevenirea si tratamentul obezitatii; in acelasi timp, campania sprijina cetatenii europeni care sunt supraponderali sau obezi pentru a face modificari ale stilului de viata, pentru a gestiona greutatea lor si de a ameliora starea generala de sanatate si calitatea vietii.

Sloganul campaniei este „Sa actionam pentru un viitor mai sanatos…”

Obezitatea este o boala, nu o alegere a unui stil de viata. Cauzele obezitatii pot varia de la cause genetice si endocrine la factori de mediu cum ar fi: stresul, dieta, munca sedentara. Genele pot provoca anumite tulburari care pot duce la obezitate. Studiile au identificat peste 30 de gene pe 12 cromozomi ce sunt associate cu Indicele Masei Corporale (greutatea persoanei in kilograme impartita la patratul inaltimii in metri).

Obiectivele acestei campanii sunt:
1. Sensibilizarea oamenilor cu privire la obezitate si implicatiile medico-sociale ale acesteia;
2. Recunoasterea obezitatii de catre Uniunea Europeana si guvernele statelor membre ca o boala cronica si constientizarea beneficiilor pe care acest lucru le va aduce atat persoanelor fizice, cat si sistemelor de sanatate;
3. Cresterea accesului la ingrijire si tratament pentru cei care sunt supraponderali sau care sunt obezi;
4. Sprijinirea initiativelor Asociatiei Europene de Studiu al Obezitatii (EASO) si ale asociatiilor nationale si centrelor colaboratoare.
Pentru atingerea acestor obiective, campania cu ocazia ZEIO 2016 isi propune sa transmita cateva mesaje-cheie:
a. Supragreutatea si obezitatea sunt definite ca acumulare anormala sau excesiva a grasimii, cu afectarea sanatatii;
b. Obezitatea este deseori cauzata de factori mult deasupra controlului individului; in aparitia obezitatii un rol important revine mostenirii genetice;
c. Schimbarile in obiceiurile alimentare si in cele legate de activitatile fizice sunt adesea rezultatul schimbarilor de mediu si a celor sociale, asociate cu dezvoltarea si lipsa unor politici de sustinere in sectoare precum sanatatea, agricultura, transporturile, planificarea urbana, mediu, de prelucrare a produselor alimentare, distributie, comercializare si educatie;
d. Supragreutatea si obezitatea sunt probleme de sanatate publica si este nevoie de o strategie comuna, care include promovarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si a unui stil de viata mai activ, precum si efectuarea unui tratament adecvat.

Prin activităţile derulate și anume: distribuire de materiale tematice informative prin intermediul CMI si a cabinetelor medicale scolare, precum si prin sesiuni IEC in unitati de invatamant preuniversitar in Pitesti si in judet dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii şi responsabilitatea pe care fiecare persoana o are în menţinerea sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here