2 mai, de Ziua Națională a Tineretului, sărbătorită la CJ Argeș

  • În cadrul proiectului «Reprezentant pentru o zi», doi tineri argeșeni au fost președinte/vicepreședinte pentru o zi
  • Ziua Porților deschise pentru studenți”  – un proiect al C.J. Argeș

 

Marți, 2 mai 2023, de Ziua Națională a  Tineretului, Sebastian Zidaru, în vârstă de 18 ani,  elev în clasa a XII-a al Liceului Teoretic “Ion Barbu” Pitești și Ștefan Adrian Stolniceanu, în vârstă de 17 ani, elev în clasa a XI-a, la Liceul Teoretic “Ion Cantacuzino” Pitești au ocupat, pentru o zi, funcția de președinte/vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș. 

Președinte al Consiliului Școlar al Elevilor la Liceul Teoretic „Ion Barbu” din Pitești și vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Argeș, Sebastian Zidaru este implicat și în voluntariat, fiind președintele filialei argeșene a Asociației „Viitorul Suntem Noi”, organizație non-guvernamentală cu scop filantropic. 

De asemenea, Ștefan Adrian Stolniceanu a accesat proiectul «Reprezentant pentru o zi» din dorința de a descoperi cât mai multe lucruri legate de administrația publică locală. 

Cei doi tineri au fost aleși în cadrul unui proiect gândit la nivel național și implementat la nivel local de Fundația Județeană pentru Tineret Argeș. Scopul proiectului «Reprezentant pentru o zi» este acela de a oferi tinerilor posibilitatea de a cunoaște, în detaliu, activitatea pe care cei aleși prin vot, de către cetățeni, o desfășoară în slujba celor care i-au ales. 

Astfel, luni dimineață, începând cu ora 09.00, Sebastian Zidaru și Ștefan Adrian Stolniceanu s-au prezentat la locul de muncă, mai exact la sediul Consiliului Județean Argeș.  

Aici au fost primiți de vicepreședinții Adrian Dumitru Bughiu și Marius Nicolaescu.  

În ceea ce privește aparatul C.J. Argeș, avem un colectiv destul de tânăr. Oricine este competent are loc la noi în echipă, în condițiile în care C.J. Argeș este cea mai importantă instituție publică. Susținem și promovăm tineri! Pot să dau și exemple, arhitectul șef al județului este o tânără domnișoară foarte competentă, dar care are și o mare responsabilitate. Activitatea noastră este destul de complexă. Încercăm să atingem și o serie de obiective care privesc politicile de tineret. Ne dorim să înființăm Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret care să aibă ca și obiectiv, printre altele, emanarea unei strategii județene pentru tineret” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte C.J. Argeș. 

Care este părea dvs. despre instituția noastră și cum vă doriți să fie în viitor? Știți de ce v-am adresat această întrebare? Pentru că noi facem niște investiții la Consiliul Județean, și nu sunt puține. Investim în infrastructura rutieră, în infrastructura medicală, în infrastructura care vizează patrimoniul cultural. Și o facem pentru generațiile ce vor veni, pentru cei ca voi. De aceea este important să știm ce vă doriți! Cred că tinerii trebuie să fie mai implicați în aceste activități care vizează mediul public, fie că vorbim de administrație și chiar și de mediul politic. Pentru cei interesați să lucreze în administrația publică, vă pot spune că administrația publică are nevoie de ingineri în domeniul construcțiilor sau ingineri de drumuri” – Marius Nicolaescu, vicepreședinte C.J. Argeș. 

Eu am participat și la prima întâlnire organizată de Consiliul Județean Argeș  pe tema înființării Consiliului Consulativ. Ne dorim și susținem înființarea acestui Consiliu Consultativ pe Probleme de Tineret dar trebuie să strângem mai multe organizații din întreg județul, pentru a fi mai reprezentantiv pentru societatea civilă. Și asta depinde numai de noi, ONG –urile. Dar este important că se fac pași în aceaată direcție, lucru și din partea administrației. Oricum se poate remarca o schimbare în ceea ce privește relația administrației publice cu tinerii, stăm la masă și discutăm. Am remarcat și o mai mare transparență și tot mai multe politici de tineret” –  Sebastian Zidaru. 

Eu cred că ar trebui ca organizațiile non guvernamentale pentru tineri să fie mai bine promovate. Sunt tineri care își doresc să se implice mai mult, poate chiar să facă voluntariat, dar nu știu cum pot să facă asta” – Ștefan Adrian Stolniceanu. 

Consiliul Județean Argeș susține, în mod concret, proiectele de tineret și sport, prin finanțările nerambursabile pe care le acordă, conform Legii 350. Anul acesta a fost alocată cea mai mare sumă din ultimii ani pentru aceste proiecte, însă, din păcate, proiectele depuse de tineri au fost puține. Anul viitor vă așteptăm cu proiecte inteligente, fezabile, cu rezultate concrete și sustenabile, pe care să le putem finanța. Avem toată deschiderea în acest sens.” – Roxana Stoenescu, director executiv Direcția de Cultură, Turism și Tineret C.J. Argeș. 

De la ora 09.30, studenți ai Universității din Pitești, reprezentați ai ONG – urilor din Argeș, direcției Județene pentru Tineret și Sport au participat, în cadrul proiectului C.J. Argeș – „Ziua Porților deschise” – la o masă rotundă, la care s-au dezbătut două teme majore:  

– Administrația publică locală – rol, atribuții, responsabilități. 

– Ce-și doresc tinerii zilelor noastre. 

Fiind studenți ai Facultății de Științe Economice și Drept a Universității Pitești și ai Facultății de Istorie o parte dintre ei vor putea lucra chiar la Consiliului Județean Argeș sau la instituțiile subordonate. Au avut astfel ocazia să vadă, în mod concret, ce presupune activitatea unei instituții publice județene. 

Vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu le-au urat bun venit și le-au vorbit despre instituția Consiliului Județean Argeș, atribuțiile funcțiilor executive, dar și domeniile de care se ocupă. Ania Herman, una dintre cele mai tinere angajate ale C.J. Argeș, le-a povestit despre modul în care a fost primită și integrată în echipa C.J. Argeș. De asemenea, a fost un dialog deschis, cu directorul executiv al Direcție de Cultură,Turism și Tineret, Roxana Stoenescu, directorul economic al CJ Argeș, Carmen Mocanu, arhitectul șef al județului, Andreea Tache, managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu și reprezentantul Serviciului public Salvamont Argeș, Cristian Toma, care le-au vorbit tinerilor despre domeniile lor de activitate, dar și cu Simona Bocanu, director Direcția Județeană pentru Tineret Argeș. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.