16 septembrie – Ziua Internațională a stratului de ozon. Într-un an, un copac elimină oxigen suficient pentru 4 persoane

Știați că? Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare persoană de pe Pământ să planteze 2 copaci pe an şi să-i îngrijească timp de 10 ani?

Într-un an, un copac obişnuit absoarbe peste 6 kg de CO2 şi elimină oxigen suficient pentru o familie de patru persoane.

Fenomenul epuizării stratului de ozon duce la scăderea eficacității sistemului imunitar, cu apariția infecțiilor, a cancerului de piele, a cataractelor și orbirii, arsuri grave în zonele expuse la soare, reducerea culturilor și, implicit, a cantității de hrană, ca urmare a micșorării frunzelor la plante, distrugerea vieții marine, a planctonului — plante și animale microscopice care trăiesc în suspensie aproape de suprafața apei, cu care se hrănesc animalele marine și implicit afectarea hranei omului prin reducerea cantității de pește comestibil, degradarea unui număr impunător de materiale plastice utilizate în construcție, vopsele, ambalare etc.

Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon, face parte din calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 1995 şi marchează semnarea, în 16 septembrie 1987, a Protocolului de la Montreal asupra Substanţelor care Distrug Stratul de Ozon. În această zi, statele membre ONU sunt invitate să promoveze activităţi în concortanţă cu obiectivele Protocolului de la Montreal şi cu amendamentele aduse acestuia.

Descoperirea unei găuri în stratul de ozon, acum trei decenii, a fost una din cele mai semnificative realizări în domeniul mediului din timpurile moderne. Stratul de ozon din atmosfera Pământului absoarbe cea mai mare parte din razele ultraviolete care vin de la Soare, iar breşa, descoperită deasupra Antarcticii, amenintă atăt ecosistemul, cât şi viaţa de pe Terra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here