De la intrarea României în Uniunea Europeană, muncitorilor români li se aplică regulamentele europene în ce priveşte drepturile şi obligaţiile în domeniul securităţii sociale, inclusiv cele referitoare la pensie. De la liberalizarea pieţelor de muncă, o mare parte dintre români au ajuns să muncească în alte ţări, unde li s-au oprit contribuţii de asigurări sociale, de pe urma cărora au acum dreptul să primească pensie.

În evidenţele Casei Judeţene de Pensii Argeş se regăsesc acum 158 de persoane ce beneficiază de pensie internaţională sau comunitară. O parte primesc banii în ţară, alţii au continuat să locuiască în străinătate, drept urmare pensia ce li se cuvine este trimisă în ţările de domiciliu. Astfel, Casa Judeţeană de Pensii Argeş are în evidenţă 158 de pensii internaţionale (comunitare) în plată, din care: 111 pentru limită de vârstă, 6 de urmaş, 30 de invaliditate şi anticipată 11 persoane. Pentru 72 dintre ele plata se face în străinătate (Germania, Franţa, Italia, Spania, Grecia, Ungaria), restul de 86 fiind plătite în România.
Contrar aşteptărilor, aceste pensii nu sunt foarte mari comparativ cu cele din ţară, media fiind de 1.100 lei pe lună. În cele mai multe cazuri pensia naţională fiind mai mare decât cea comunitară în cazuri similare de muncă. Pentru a beneficia de pensie internaţională, o persoană trebuie să fi cotizat cel puţin cinci ani la sistemul de asigurări sociale.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI