14 IUNIE, Ziua Mondială a DONATORULUI DE SÂNGE. Prima transfuzie a fost realizată în 1667!

14 IUNIE, Ziua Mondială a DONATORULUI DE SÂNGE. Prima transfuzie a fost realizată în 1667! În fiecare an la data de 14 iunie lumea întreaga celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Prima transfuzie de sânge la om a fost efectuată cu sânge de oaie, în anul 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav.

Totuți, din această primă și nereușită încercare, medicina a avut de profitat, ajungându-se la observația fundamentală că omul nu poate primi sânge decât de la un seamăn al său.

De atunci și până la începutul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sânge, de la omul sănătos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile.

Insuccesele au fost explicate de-abia în anul 1900, când medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar după un an, și pe cea de-a patra-grupa AB.

După aceasta dată, ținându-se cont de compatibilitatea grupelor, numărul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total.

Abia după 1939, când Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sânge a devenit o măsură terapeutică fundamentată științific și de mare eficacitate.

Așadar, donați sânge! Donând sânge puteți salva vieți!

Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți.

Donarea de sânge este sigură și ușoară.

Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infecțioase în timpul donării.

Se utilizează un ac steril și de unică folosință pentru fiecare donare.

Donați sânge și veți putea salva pe cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here