DideaUniversitatea din Piteşti a ajuns la 50 de ani de la înfiinţare, timp în care a pregătit specialişti de vârf în domenii din ce în ce mai variate. Însă, trecerea în cea de-a doua jumătate de secol de existenţă şi pretenţiile crescânde, datorate exigenţei timpurilor pe care le trăim, au impus şi un stil de conducere: mai modern, mai alert, mai flexibil şi mult mai adaptat cerinţelor societăţii actuale. Asta a făcut ca, la alegerile pentru funcţia de rector, desfăşurate la începutul anului 2012, preferatul colegilor din universitate să fie prof. univ. dr. Ionel Didea. Şef de catedră la Ştiinţe Juridice şi directorul Departamentului Drept şi Administraţie Publică, la acea vreme, Didea a fost din start unul dintre favoriţi, pentru suflul nou pe care promitea să îl aducă în mediul academic, ascensiunea profesională de excepţie, într-un timp relativ scurt, el având acum doar 46 de ani, şi pasiunea dovedită în toate activităţile anterioare.
Până să intre în activitatea didactică, Ionel Didea a lucrat la Inspectoratul de Poliţie Argeş, a fost director al Penitenciarului Colibaşi şi, în 2005, şi-a dat şi examenul de notar public, meserie pe care a abandonat-o tocmai pentru a se dedica mediului universitar.

Rector Ionel Didea: „O universitate fără master şi doctorat este ca o şcoală profesională“

Astfel, între 1994 şi 2003, Ionel Didea a fost ofiţer superior la Inspectoratul de Poliţie Argeş. În 2003 a fost cooptat în Ministerul Justiţiei, în echipa ministrului Monica Macovei, fiind director general al Direcţiei Elaborare Acte Normative, Studii şi Documentare, până în 2005. În paralel, până în 2004, a fost lector universitar la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, la Facultatea de Finanţe – Bănci. Apoi, timp de un an, între 2005 şi 2006, a fost numit cu delegaţie director al Penitenciarului Colibaşi, funcţie la care a renunţat benevol, din teama de a nu se plafona şi dorinţa de a căuta noi provocări. Cum ar fi cea de a deveni notar public, a pleca, în calitate de oficial, la Bruxelles, sau de a preda în Franţa, la Universitatea Paris XII. A ales, însă, să rămână în ţară şi să profeseze ca notar, alături de familie şi cei doi copii, şi să îşi completeze educaţia cu două doctorate – unul în Economie şi altul în Drept, ambele la ASE Bucureşti. În paralel cu toate acestea, a predat continuu, din 1997, la Universitatea din Piteşti, care a reprezentat astfel o constantă în viaţa sa, indiferent de ce a făcut în rest!
Era, într-un fel, normal să facă un pas înainte şi să îşi impună, de la nivelul funcţiei de rector, viziunea asupra felului cum trebuie condusă universitatea. A fost preferat în faţa altor trei personalităţi importante ale universităţii, nume de referinţă în existenţa UPIT: prof. univ. dr. Geanina Cucu-Ciuhan – decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Şerban – de la Facultatea de Electronică, Comunicaţii şi Calculatoare, prorector cu cercetarea ştiinţifică şi informatizare, şi conf. univ. dr. Mihai Brăslaşu – de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei.
„Destinul face să spun ceva ce am mai spus: Dumnezeu a făcut să vorbesc primul, pentru că aşa va fi şi ordinea la alegeri. Investitorii vor studenţi foarte bine pregătiţi. Valorile pe care le scoatem trebuie să ne preocupe. O universitate fără master şi doctorat este ca o şcoală profesională. Noi nu ne dorim o şcoală profesională. Trebuie să creştem! Pe mulţi îi preocupă ce se va întâmpla cu facultăţile şi cu programele. Există această temere firească. Dacă voi fi rector, voi face tot posibilul ca acestea să existe. Principalele obiective vizează o conducere competitivă şi competentă – dacă nu îmi voi îndeplini cele spuse, îmi voi da demisia – laboratoare de cercetare performante, descentralizarea financiară către facultăţi şi resursa umană. Îmi doresc ca profesorii şi studenţii să vină cu drag la universitate. Există o vorbă în mediul de afaceri: decât să mănânce fiecare câte un covrig, mai bine mâncăm toţi un cozonac. Eu îmi voi dedica tot timpul universităţii, am renunţat la orice altceva”, spunea, în dezbaterea de idei, din campania pentru alegeri, actualul rector Ionel Didea.
Şi, după doi ani de când conduce destinele acestei Universităţi, se poate spune că deja a reuşit să îşi îndeplinească mare parte din promisiuni. UPIT este pe drumul cel bun pentru devenirea sa ca unul dintre cele mai importante centre universitare din ţară, apreciat chiar şi peste hotare.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI