12 MAI – Ziua Internațională a Asistentului Medical, o SĂRBĂTOARE în stare de urgență

12 MAI -Ziua Internațională a Asistentului Medical, o SĂRBĂTOARE în stare de urgență. 12 Mai 2020, o sărbătoare ieșită din tiparul aniversărilor asistenților medicali până acum, o sărbătoare ”în stare de urgență”, nimeni și nimic neprevestind caracterul fără precedent al acestei sărbători.

Nicio agendă a lumii nu avea în cuprinsul ei starea de urgență impusă la nivel mondial, cum de altfel, anul 2020, declarat Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei, nu avea în desfășurătorul evenimentelor acest ”război pentru sănătate”.

Și totuși… Astăzi, 12 Mai este ziua noastră.

Poate mai mult ca oricând, celebrarea Zilei Internaționale a Asistentului Medical are o semnificație mai profundă. Vom scrie o pagină memorabilă de pe frontul de luptă, lăsând deschis drumul spre ceea ce vom aniversa la un moment dat cu toții, victoria împotriva acestei pandemii.

Dar cine sunt asistenții medicali, sărbătoriții zilei?

În mod obișnuit, oamenii recunosc că au o încredere instinctivă și respectă asistenții medicali pentru munca pe care o fac. Adesea s-a spus că asistenții medicali sunt cei care dau speranță și curaj, care înlătură durerea și disperarea, fiind prezenți la cele mai prețioase momente ale vieții, dar și la unele dintre cele mai tragice, ei sunt cei care aud primul scâncet al nou-născutului sau asistă la la ultimele respirații ale morții.

Poate că ar trebui, din când în când, să ne oferim un răgaz și să ne gândim că fiecare asistent medical are o poveste de viață cu zâmbete și lacrimi, cu bucurie și tristețe, cu optimism și  incertiduni, pentru a înțelege de ce sunt și situații când, poate uneori, au atitudini care nu răspund deplin așteptărilor pacienților. Să ne aducem aminte, nu doar în această zi, că asistenții medicali sunt la rândul lor  mame, tați, fii și fiice, frați și surori, bunici, și că și ei au nevoie de încurajări, înțelegere, solidaritate.

Astăzi, în contextul dramatic al pandemiei privind infecția cu noul coronavirus OAMG, când au fost expuse vulnerabilitățile sistemelor de sănătate, ochii întregii lumi sunt ațintiți asupra asistenților medicali într-un mod care nu putea fi anticipat, această tragică pandemie reflectând munca și contribuția de neînlocuit a asistenților medicali într-un război nedrept cu un dușman necunoscut.

Ne aflăm în fața unei realități evidente, în care toți partenerii sociali deopotrivă, guvernanți, politicieni, populație, trăim cu adevărat, zi de zi, expresia ”fără sănătate totul este nimic”.

Acum, preocuparea majoră a fost aceea de a face față  pandemiei, care la un moment se va termina și trebuie să ne gândim ce urmează să fie făcut ulterior. Oare ce argument mai puternic ar putea fi folosit în susținerea reală a finanțării serviciilor medicale, a investițiilor în creșterea resursei umane, a consolidării rezistenței sistemelor de sănătate la astfel de ”șocuri”, decât ceea ce la care suntem cu toții martori în aceste zile? Precum într-un joc de domino, constatăm că un sistem de sănătate care se prăbușește, atrage după sine căderea tuturor domeniilor: economic, financiar, învățământ, social.

Așadar, să aducem în sistemele de sănătate numărul necesar de asistenți medicali, permanent pregătiți, să-i promovăm în poziții de management și de decizie potrivite domeniului lor de competențe, astfel încât să poată fi aplicat principiul ”mai bine să previi, decât să tratezi”. Pentru că după cum se vede, altfel costurile sunt incomparabil mai mari.

Sunt emoționante aplauzele de încurajare, cântecele și toate gesturile de recunoștință pe care populația le-a îndreptat către corpul medical. Dar dincolo de acestea, se impune cu maximă celeritate ca liderii mondiali să își susțină laudele binevenite cu un angajament de finanțare în viitor în mod corespunzător a asistenței medicale, punerea în practică a bunelor experiențe cumulate, iar concluziile să se reflecte în consolidarea și modernizarea sistemelor de sănătate, pentru a fi eliminate riscurile suplimentare în acordarea îngrijirilor, pentru evitarea erorilor de management și a sincopelor în adoptarea deciziilor.

În timpul acestei pandemii, la nivel global, peste 90.000 de asistenți medicali au fost infectați cu noul coronavirus, și cifrele sunt în creștere, iar mulți dintre ei au plătit tribut cu propria viață pe frontul luptă cu un dușman necunoscut și perfid, iar acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple și nu ar trebui să se mai repete.

În spitalele argeșene, în cabinetele de medicină de familie, în farmacii, în centrele rezidențiale pentru copii și vârstnici din DGASPC Argeș, în asistența comunitară, în toate unitățile sanitare, peste 5000 de asistenții medicali argeșeni și-au îndeplinit menirea de a proteja sănătatea populației. Și o vor face în continuare cu aceeași vocație și dăruire, pentru că își dublează competența și profesionalismul cu UMANITATE ȘI COMPASIUNE.

Deși au intrat pe un teritoriu necunoscut și inedit, asistenții medicali au pus viața pacienților mai presus de confortul și siguranța lor, ei nu au dezertat de pe ”frontul de luptă”, nu și-au trădat profesia nicio clipă, chiar dacă la  începutul luptei au avut ca ”arme” doar curaj, devotament, bunăcredință, onestitate și spirit de sacrificiu. Au dat dovadă cu prisosință că sunt dedicați unui singur scop, protejarea sănătății semenilor, au demonstrat că sunt ”EROI”!

Fără putință de tăgadă, am considerat că ceea ce caracterizează cel mai bine munca unui asistent medical, este munca în echipă, alături de întregul corp medical, cu pacienții, cu societatea în ansamblul ei și că cele mai bune rezultate sunt obținute ”ÎNTOTDEAUNA, ÎMPREUNĂ”!

Deopotrivă, asistenți medicali și pacienți, să ne privim ochii, să ne descoperim emoțiile, și fără a rosti cuvinte, să ne transmitem cu sinceritate și căldură, ”ÎMI PASĂ DE TINE”!  Natural și fără efort.

Îndrept un gând bun de grabnică însănătoșire către asistenții medicali răniți la datorie, internați acum, a căror luptă pentru sănătate este, în mod evident, cea mai profundă expresie a sacrificiului.

Lupta este departe de a se fi încheiat! Românii au nevoie de noi!

Să ne facem în continuare datoria, cu demnitate, profesionalism și onoare, să rămânem pe baricade, solidari și puternici, ridicându-ne deasupra provocărilor, statornici în credința că vom învinge!

În numele meu și al echipei de conducere a Ordinului Asistenților Medicali Argeș, vă transmit cu respect și deplină apreciere,

LA MULȚI ANI, ASISTENȚI MEDICALI ARGEȘENI!

LA MULȚI ANI, ASISTENȚI MEDICALI DE PRETUTINDENI!

DUMNEZEU SĂ VĂ BINECUVÂNTEZE, AZI ȘI ÎN TOATE ZILELE CE VOR URMA!

Estera STĂMOIU, președinte Ordinul Asistenților Medicali Argeș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.