Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Argeş marcheaza în perioada 24 – 30 ianuarie 2016, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.
România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin.
Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

La nivelul judeţului Argeş, datele relevă următoarea situaţie privind cancerul de col uterin (număr de cazuri noi), comparativ 11 luni din 2014 cu 11 luni 2015: 117 cazuri în 2014, iar în 2015 – 109 cazuri. În ceea ce priveşte programul de screening, acesta s-a derulat si in anul 2015, efectuandu-se teste Babes-Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin la populatia feminina din grupa de varsta 25-64 ani. De la inceputul programului (2013) si pana la finalul anului 2015 au fost testate 6868 femei din grupul tinta, din care 291 au fost diagnosticate pozitiv pentru aceasta afectiune. Programul va continua si in urmatorii 2 ani, prin cele 3 retele de screening organizate la nivelul judetului, respectiv SJU Pitesti, Sp. Municipal Curtea de Arges si Sp. Municipal Campulung Muscel. Pentru informare si consiliere despre programul de screening sunt responsabili medicii de familie care sunt inscrisi in prezent in retelele sanitare de screening. Pentru cresterea gradului de informare si sensibilizare a populatiei feminine in ceea ce priveste importanta efectuarii anuale a testului citologic Babes-Papanicolau prin care se pot depista precoce modificari ale celulelor la nivelul colului uterin se doreste inscrierea in acest program a tuturor medicilor de familie din judet. 

O posibilă explicaţie a cresterii frecventei acestei forme de cancer ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe.

Este evident că una dintre priorităţile  actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin.

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a  mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Ca urmare a succeselor înregistrate în ultimii ani, în perioada 24 – 30 ianuarie 2016, va avea loc cea de a 10-a ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

La nivel naţional în perioada 24-30 ianuarie 2016, se derulează Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin cu sloganul: “STOP cancerului de col uterin”.
Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV. Cu acest prilej, promovăm simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, Perla Înţelepciunii, aflat pe website-ul www.pearlofwisdom.eu.

Comments

comments