10 mai, Ziua Independenţei şi Ziua Regalităţii în România. Pentru România, data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoria ţării: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Ziua de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor.

10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la insaturarea regimului comunist. În timpul acestuia, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă calendarul evenimentelor.

În prezent, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală.

10 mai 1866 este ziua sosirii lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

Tot pe 10 mai, dar în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare a Regelui Carol I.

În ce priveşte Ziua Independenţei, istoricii încă dezbat dacă să spună 9 mai (1877), ziua în care declaraţia a fost citită în parlament de Mihail Kogălniceanu şi aprobată, sau 10 mai 1877 – când a fost semnată de rege şi ea a căpătat un caracter oficial.

Ziua de 10 Mai a fost declarată sărbătoare naţională în România prin Legea nr. 103/2015. Potrivit actului normativ, cu această ocazie, Parlamentul, preşedintele României, Guvernul şi celelalte autorităţi publice centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.

Comments

comments