6 martie, Moşii de iarnă sau Sâmbăta morţilor. Ce păţesc femeile care muncesc în această zi

Biserica Ortodoxă pomeneşte sâmbătă, 6 martie, pe cei adormiți, marcând astfel „Moșii de Iarnă”. Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.

Conform tradiţiei populare, această sărbătoare este numită şi „Moşii de iarnă” sau „Sâmbăta morţilor”.

Sufletele trecute în nefiinţa vin astăzi să se hranească cu mireasma şi aburii bucatelor pe care credincioşii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

În această zi obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, placinte, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar şi lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat să aprindă cel puţin două lumânari, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor.

De asemenea, se obisnuieşte ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu ţin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomana dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfinţenie pentru a te feri de nebunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.