10 elevi ai Şcolii “Mihai Eminescu” Piteşti, schimb de experienţă culturală în Kragujevac. Zece elevi ai Şcolii Mihai Eminescu din Piteşti s-au aflat în Serbia, la Kragujevac, pentru a marca proiectul internaţional “Educația prin cultură – Prieteni fără frontiere!”, un program educaţional aflat la prima etapă a celei de XIV-a ediţii.

Elevii, însoţiţi de profesorii Cristina Langa, Luiza Zamfira (învățământ primar), Roxana Petean (engleză), Mihai Burdușa (matematică) și directorul Școlii Mihai Eminescu, Marian Haiducu, au avut ocazia de a trăi experienţe noi, interculturale, în perioada 20-24 octombrie, cu tineri de vârsta de lor din cadrul Şcolii “Milutin I Draginja Todorovic” din Kragujevac.

Delegaţia Şcolii “Mihai Eminescu” a participat la evenimente naţionale ale Serbiei, fiind prezentă la Monumentul “彁bor Curmat” din Parcul Memorial Sumarice, unde a avut loc o slujbă impresionantă, dar şi un spectacol, în memoria sârbilor ucişi în perioada ocupaţiei naziste. Elevii piteşteni ( Marius, Ianis, Patricia, Alexandru, Andrada, Alexandra, Alesio, Ernesto, Eduard şi Raluca) au fost angrenaţi şi în ateliere mixte de creaţie, cot la cot cu elevii sârbi, fiind şi martorii unui schimb educațional ad-hoc în cadrul unei ore de matematică, avându-l ca protagonist pe directorul Marian Haiducu.

Elevii Şcolii “Milutin I Draginja Todorovic” şi-au încântat oaspeţii de la Şcoala “Mihai Eminescu” şi cu o serie de momente artistice inedite, printre care s-a numărat interpretarea piesei “Mândruţo cu ochi ca mura”. Directorul Școlii “Milutin I Draginja Todorovic”, Dragan Pavlovic, a oferit delegației Şcolii “Mihai Eminescu” prilejul de a admira numeroase locuri pitorești ale Serbiei și fostei Iugoslavii, printre acestea numărându-se o întoarcere în timp cu trenul pe calea ferată Šarganska Osmica, dar şi o călătorie pe urmele faimosului regizor Emir Kusturica în satul tradițional Drvengrad.

În primăvara anul viitor, prietenii sârbi ai celor 10 elevi ai Şcolii „Mihai Eminescu” se vor afla, la rândul lor, la Piteşti, în cadrul unei delegaţii formate din profesori ai Şcolii „Milutin I Draginja Todorovic” marcând astfel schimbul de experienţă cultural-educaţională, în proiectul internaţional „Prieteni fără frontiere”.

Orașul Pitești și orașul Kragujevac sunt înfrățite din 1971, în anul 2000 reînnoindu-se această relație de bună colaborare care a permis schimburi culturale, tabere pentru elevi cu performanțe școlare deosebite, participări ale oficialităților locale, prin reciprocitate, la diverse evenimente organizate de cele două municipalități.

Despre schimbul de experienţă al elevilor Şcolii „Mihai Eminescu” în Serbia, pe larg AICI.

Fotografii: www.scoala11.ro

Comments

comments