10 categorii de alimente de bază s-ar putea ieftini la raft! Retailerii vor reduce benevol la adaosurile

Marile lanţuri comerciale au căzut de acord, în cadrul dialogului început cu guvernul, că ar putea să reducă voluntar preţurile la raft la 10 categorii de alimente de bază.

Anunţul a fost făcut, ieri, de premierul Marcel Ciolacu, însă discuţiile vor continua.

Pentru ca reducerea să devină realitate sunt luate în calcul fie un acord voluntar al comercianţilor, fie o ordonanţă de urgenţă, însă, în ambele cazuri, premierul dă asigurări că executivul nu doreşte să pună presiune pe producătorii români.

La începutul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că marile lanțuri de magazine i-au trimis răspunsul lor privind schema de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Premierul a spus că reducerea prețurilor la aceste alimente nu îi va afecta de producătorii români.

Marcel Ciolacu: ”Avem, astfel, toate condițiile pentru ca, în perioada următoare, să finalizăm un acord sau un act normativ. Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației și aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaste. Și vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.”

Guvernul va continua, în perioada următoare, să discute cu producătorii și cu distribuitorii de produse alimentare această schemă de reducere adaosurilor comerciale.”

Modelul reducerii voluntare este deja aplicat în Franța, unde unul din marii retaileri cu subsidiare și în România, care a anunțat de două zile scăderea cu aproximativ 10% a prețurilor la 500 de produse alimentare și nealimentare. Acțiunea este de așteptat să fie urmată luna viitoare și de alți marii retaileri din Franța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.