1 septembrie este considerată ca fiind ziua în care Dumnezeu a început crearea lumii

Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit vineri, 1 septembrie, începutul Anului bisericesc.

La Catedrala Patriarhală din București, ziua de 1 septembrie a debutat prin săvârșirea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii, de un sobor de slujitori. În continuare, în sfântul lăcaș, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a săvârșit slujba de Te Deum la Anul Nou.

La finalul slujbei de mulțumire, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat motivele pentru care această dată e considerată în tradiția Bisericii începutul unui nou an: „Ziua de 1 septembrie reprezintă pentru Biserica Ortodoxă începutul Anului bisericesc. Spre deosebire de anul civil calendaristic, acest început nu se limitează doar la măsurarea timpului, ci cuprinde în chip deosebit și dimensiunea duhovnicească, liturgică a timpului. Potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei, data aceasta de 1 septembrie ca început al Anului bisericesc a fost moștenită din tradiția Vechiului Testament. Ziua de 1 septembrie este considerată ca fiind ziua în care Dumnezeu a început crearea lumii, după cum spune Sfânta Scriptură: «La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul» (Facere 1, 1). De asemenea, ziua de 1 septembrie este considerată ziua în care apele potopului s‑au retras în vremea lui Noe, iar aceasta a însemnat un nou început pentru omenire”.

De asemenea, ierarhul a amintit că în această zi Mântuitorul și‑a început activitatea publică.

Un alt motiv pentru stabilirea zilei de 1 septembrie este și tradiția că în această zi a coborât Moise de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii, și atunci a fost un nou început. De asemenea, tot în septembrie a fost sfințit Templul lui Solomon. Tot potrivit tradiției, Mântuitorul Iisus Hristos și‑a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie. (….) Începutul Anului bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării poporului, vestind tuturor anul bineplăcut Domnului. Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creștină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.