1 septembrie 1893, ziua în care a luat ființă Jandarmeria Rurală

0
35
1 septembrie 1893, ziua în care a luat ființă Jandarmeria Rurală.Se instituie pe toată întinderea Regatului un corp de Gendarmerie Rurală menit a veghea în comunele rurale la siguranța publică, la menținerea ordinii și la executarea legilor.” Era scris în legea publicată în Monitorul Oficial la data de 1 septembrie 1893, prin care lua ființă Jandarmeria Rurală, o instituţie menită să asigure ordinea şi liniştea publică şi să garanteze respectarea legilor în mediul rural, acolo unde trăia şi muncea aproape 80% din populația țării.
Înfiinţarea Jandarmeriei Rurale s-a dovedit, într-un interval scurt de timp, deosebit de utilă şi benefică pentru securitatea statului. Caracterul ei militar i-a oferit o unanimă recunoaştere, stimă şi apreciere.
Apariţia jandarmilor, bărbaţi selecţionaţi după severe criterii de cultură generală, de sănătate şi înfăţişare, cu o bună instruire militară, o temeinică pregătire profesională şi un ridicat simţ al datoriei, onoarei şi demnităţii, al respectării cu sfinţenie a legilor, cu o ţinută ireproşabilă, a constituit o adevărată revelaţie.
Aşa cum prevedea în unul din regulamentele vremurilor – „Jandarmul se străduie să nu producă spaimă decât duşmanilor bunei rânduieli, iar pentru cetăţenii buni şi liniştiţi el este protector binevoitor”. Fără a exagera, putem afirma că jandarmii rurali aveau cele mai grele și variate atribuții și responsabilități în timp de pace.
Toate regulamentele serviciului interior al jandarmeriei prevedeau că jandarmul rural aflat în misiune are atribuții de patrulare, cercetarea infracțiunilor, urmărirea infractorilor sau escortarea arestaților. Pe lângă acestea, arhivele ne arată că mai existau și alte atribuții ale jandarmilor, cum ar fi participarea la stingerea incendiilor sau la ajutorarea sinistraților în caz de inundații.
Jandarmii români au fost primii dintre forțele de poliție rurală din Europa care au avut în dotare, începând cu anul 1930, câini polițiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here