Apicultorii mai au timp până pe 1 august să depună la APIA documentaţiile pentru primirea sprijinului financiar asigurat prin Programul Național Apicol. Banii se plătesc anual atât din sume de la UE, cât și din bugetul național şi acoperă cheltuielile făcute.

Sprijinul este acordat pentru:

– Asistență tehnică pentru apicultori și grupuri de apicultori, respectiv pentru realizarea sistemului informatic necesar identificării stupilor. Se decontează contravaloarea hard-ului și cea banilor folosiți pentru achiziționarea soft-ului, ca părți ce compun acest sistem informatic;
– Combaterea varoozei, prin decontarea contravalorii, fără TVA, a achiziției de medicamente;
–€ Raționalizarea stupăritului pastoral, prin decontarea contravalorii, fără TVA, a achiziției de stupi în vederea reformării stupilor uzați în urma deplasării acestora în pastoral;
– Măsuri de asistență pentru laboratoarele de analiză a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii, prin decontarea contravalorii, a setului de bază de analize fizico-chimice care să ateste calitatea mierii;
– Susținerea refacerii efectivului de familii de albine pe teritoriul național, prin decontarea contravalorii achiziției de mătci, roi pe faguri și familii de albine.

Dacă reprezentanţii APIA identifică, la control, neconcordanţe între informaţiile furnizate în cererea de plată, documentele justificative şi situaţia de la faţa locului, apicultorilor beneficiari li se aplică o reducere a ajutorului cuvenit, proporţional cu neconformităţile constatate.

Odată cu Programul Naţional Apicol (PNA) aferent anilor 2014-2016, aprobat prin HG 1050/2013, au fost stabilite normele de aplicare, precum şi valoarea sprijinului financiar de care vor putea beneficia apicultorii drept ajutor de stat.

Ajutoarele financiare care se acordă apicultorilor în fiecare din anii 2014, 2015 şi 2016, pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile făcute, provin în cuantum de 50 la sută de la Uniunea Europeană, iar 50 la sută de la bugetul de stat.

Față de programele anterioare, prin PNA 2014-2016, achizițiile produselor decontate prin PNA se pot face direct sau prin intermediul formei asociative. Decontarea sumelor cuvenite se realizează de către APIA până la data de 15 octombrie a fiecărui an. Sumele pe care apicultorii le pot primi reprezintă 50% din cheltuielile eligibile pentru care solicită sprijin.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI