Reţetă cehească: Svickova cu pâine la abur

Ingrediente
Carne de vită – 1 kg
Morcovi – 3 buc
Ceapă – 3 buc
Supă de vită/Apă – 250 ml
Smantana dulce – 4 linguri
Un pachet de unt
Mustar boabe– 1 lingurita
Lapte – 250 ml.
Ulei pentru prăjit
Ienibahar – 1 vf de cutit
Dafin – 5 foi
Sare
Piper

Mod de preparare
Morcovii și ceapa se taie felii într-o cratiță. Se adaugă carnea de vită, untul tăiat felii și condimentele. Se toarnă ulei de măsline, se acoperă cu un capac și se lasă aproximativ o oră să fiarbă înăbușit în suc propriu (se mai poate adauga puțină supă de vită). După ce a fiert, se scoate carnea din oală și se taie felii.

Se strecoară sosul, se adaugă supă de vită, lapte și smântână dulce. Se pune sosul din nou pe foc, se adaugă carnea și se amestecă bine, până ce carnea se îmbibă cu sos.

Mod de servire
Svickova se servește alături de felii de pâine preparată la abur (ca în rețeta alăturată) și sos alb cu gem de merișoare

Pâine la abur
Reţeta cehească ”Pâine la abur” este preparată de The Pub Universității şi se servește alături de Svickova.

Ingrediente pâine la abur
Făină de grâu – 250 g
Drojdie proaspătă – 1 cub / Drojdie uscata – 1 plic
Lapte călduț – 130 ml
Ouă – 2 buc
Zahar – 1 vârf de cuțit
Pâine albă – 3 felii

Preparare pâine la abur
Se face mai întâi plămădeala în felul următor: se amestecă o lingură de făină de grâu cu drojdie, zahăr și lapte călduț, apoi se lasă la cald timp de 10-15 minute.
După ce s-a odihnit plămădeala, se amestecă bine cu restul de făină, ouă și pâine alba (prăjita și tăiata în cubulețe mici).

Se frământă bine aluatul obținut apoi se lasă la crescut în cuptor, la 40 de grade, timp de o oră. După ce a crescut bine aluatul, se frământa încă o dată, se formează 2 pâini lunguiețe, care se acoperă cu un șervet și se lasă să se odihnească 10-15 minute.

Într-o oală se pune la fiert apă puțin sărata, se așează apoi cele 2 pâini lunguiețe din aluat pe un dispozitiv de fiert la abur și se lasă aproximativ 20 de minute deasupra oalei.

Mod de servire
Fiecare pâine se taie în felii cu o grosime de 3 cm fiecare.

Reţeta face parte din a 2-a ediție a programului de educaţie culinară “50 de saptamani in bucatariile lumii”, program derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart     Communications, în perioada februarie – decembrie 2015. În mai promovăm bucătăria cehească iar restaurantul partener al proiectului în această lună este The Pub Universității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.