Doctorii cu care Argeşul se mândreşte. Numele lor este cunoscut de toți românii

Doctorii cu care Argeşul se mândreşte. Numele lor este cunoscut de toți românii. Deşi judeţul nostru nu este un centru medical de elită, aşa cum sunt altele în ţară, Argeşul se poate mândri că a dat lumii medicale româneşti unii dintre cei mai mari specialişti. Majoritatea însă se află în Bucureşti, iar numele lor este cunoscut de mai toţi românii.

Dr. Augustin Dima – „The Good Doctor” de la Spitalul Militar Central

Maior Dr. Augustin Cătălin Dima este câştigătorul categoriei „Medicina viitorului”, în cadrul Galei Premiilor Revistei CARIERE 2018. Maior Dr. Augustin Cătălin Dima este medic specialist Chirurgie Generală, Clinica Chirurgie 1, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davila” București. Deși are doar 38 de ani, a operat cât pentru o viață profesională plină, în țară și în afară, pentru că el crede că fiecare medic ar trebui să încerce ambele variante. Primii patru ani din rezidenţiat a profesat în ţară, următorii doi în spitale universitare şi centre de excelenţă din Strasbourg. În Franţa, a prin gustul pentru intervenţii chirurgicale experimentale, care rezolvă cazuri medicale altădată considerate inoperabile.

Remarcat pentru tenacitatea și rapiditatea cu care își însușea noile tehnici chirurgicale, a primit numeroase oferte de la clinici medicale de top, din străinătate. Le-a cântărit bine pe toate, a învățat cât alții în zece ani și s-a întors acasă, la pacienții lui români. Despre medicul chirurg Augustin Dima am auzit vorbindu-se printre oamenii care aveau prieteni ori rude care fuseseră declarate „cazuri închise”. Adică fără speranță de vindecare. De regulă, pacienți diagnosticați cu cancer pancreatic, una dintre cele mai galopante forme de cancer, cu cele mai puține șanse de recuperare. Oameni disperați sau resemnați, refuzați de medici de renume din clinici de la noi sau din străinătate ca fiind inoperabili. Ei sunt cei care merg la doctorul Dima de la Spitalul Militar Central.

Prof. dr. Gheorghe Băcanu, cel care a înfiinţat Centrul şi Clinica de diabet din Timişoara

Prof. dr. Gheorghe Băcanu este cel care a înfiinţat Centrul şi Clinica de diabet din Timişoara. Doctorul argeșean a urcat treaptă cu treaptă muntele medicinei şi şi-a pus, definitiv, numele într-o pagină de istorie locală. Gheorghe S. Băcanu s-a născut în 27 martie 1926 la Davideşti, Argeş. A absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în 1950 şi, până în 1992 – momentul pensionării – a lucrat continuu în spitalele timişorene. A fost medic primar medicină internă; diabet, nutriţie şi boli metabolice, profesor universitar, cercetător. A coordonat activitatea mai multor instituţii medicale timişorene. Rector al Institutului de Medicină din Timişoara între 1979 – martie 1989. A avut cinci contracte de cercetare cu Academia de Ştiinţe Medicale din România. Membru a numeroase asociaţii de specialitate, autor şi co-autor a zeci de volume în domeniul diabetului zaharat. (sursa: tion.ro)

Ionuţ Gobej, neurochirurgul care operează „pe gaura cheii”, cu pacientul treaz

În septembrie 2017, doi neurochirurgi de la Spitalul Colentina țineau capul de afiș al presei cu demisia lor. Cei doi acuzau absența materialelor medicale elementare, care punea viaţa pa­cienților în pericol. Unul dintre ei era argeşeanul Ionuț Gobej! Ca alternativă, împreună cu cel de al doilea medic, colegul său demisionar, Dorin Bică, au fondat Neurohope, o secție de neu­­rochirurgie cum nu mai sunt multe nici mă­car în lume. Ionuț Gobej şi Dorin Bică au curaj să promită exce­lența. „Cel mai important pentru noi este că vrem să oferim cele mai bune servicii pentru pacient.“

Educat în România și specializat în Franța, neurochirurgul și-a câștigat cele­bri­­tatea contestând conducerea unui spital de stat, când actul medical a înce­put să sufere din cauza lipsei unor materiale sani­tare de bază. „Mai bine nu mai operez ni­mic toată viața, decât să omor un om că n-am avut un fir“, spunea atunci medicul. Ionuț Gobej este medic specialist neurochirurg. A absolvit Facultatea de Medicină în 2006, apoi a urmat o serie de stagii de pregătire în Franța. Când Bogdan Andreescu, fostul manager al Spitalului Colentina, l-a chemat să opereze în România, Ionuț Gobej lucra la Spitalul Foch din Paris. Şi avea salriu 4000 de euro! A lăsat tot pentru a se întoarce „acasă”.

Ca specialist format în Occident, est eobişnuit să acorde pacienţilor cea mai bună îngrijire posibilă. „Un om care are nevoie de chirurgie cerebrală trebuie să se simtă cât mai în sigu­ranță. când merge la doctor; dacă are o tu­moră, să aibă postoperator cât mai puține leziuni, să se vindece cât mai repede, să plece acasă cât mai repede, iar stresul să fie minim.”. Fac „chirurgie pe gaura cheii” şi discută cu pacientul în timp ce îl oprerează. „Facem și noi chirurgie cu pacientul treaz, asta a devenit deja o chestie frec­ventă. E necesară pentru acele funcții pentru care nu s-a descoperit încă nicio posibilitate de a le monitoriza cu pacientul adormit. Dacă tumora e într-o zonă determinantă pentru activitate artistică, precum muzica, se poate face și așa. La fel se pot monitoriza și funcția vizuală, și funcția verbală.“

Chirurgul Cătălin Cârstoiu a realizat, în premieră, o procedură de protezare de genunchi personalizată

Chirurgul Cătălin Cârstoiu, fiul fostului prefect de Argeş, Ion Cârstoiu, şeful Spitalului Universitar Bucureşti, este unul dintre cei mai buni ortopezi din România. Cătălin Cârstoiu a absolvit Liceul „Zinca Golescu” din Piteşti, unde a fost şi şef de promoţie, cu media 9,87 şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală. Este doctorand în ortopedie – traumatologie, doctor în medicină, dar şi şef de lucrări la Catedra de Ortopedie – Traumatologie SUUB. Medicul piteştean a realizat, în premieră, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Europei Centrale şi de Est, o procedură de protezare de genunchi personalizată, aceasta fiind cea mai modernă metodă de tratare a afecţiunilor ortopedice. Decorat cu ordinul „Meritul Sanitar în Grad de Cavaler”, Cătălin Cârstoiu este autorul a mai multe cărţi, precum: „Semiologie ortopedică”; Osteoporoza în menopauză; „Fracturile de masiv trohanterian al femurului”; „Revizia implantului femural”.

Virgiliu Ancăr, principalul protagonist al reproducerii asistate din România

Principalul protagonist al reproducerii asistate din România este doctorul Virgiliu Ancăr, şeful Clinicii de Obstetrică -Ginecologie a Spitalului „Sf. Pantelimon”. Profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, doctorul Virgiliu Ancăr s-a născut în 1944, în Piteşti. A terminat în 1968 Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti, iar din 1972 lucrează la Spitalul Clinic „Sf. Pantelimon” din Bucureşti. Gradele profesionale au venit firesc, odată cu anii. Medic specialist, medic principal gradul III, medic şef secţie, doctor în medicină, profesor, piteşteanul Virgiliu Ancăr are peste 250 de lucrări elaborate, care i-au adus recunoaşterea internaţională. Profesorul Ancăr s-a aventurat pe terenul controversat al reproducerii asistate şi toată viaţa şi-a dorit să ajute cuplurile cu probleme de sterilitate.

Medicul Mihai Jianu are peste 10.000 de intervenţii chirurgicale efectuate în ţară şi străinătate

Prof. dr. Mihai Jianu, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, cel mai mare spital de copii din ţară, este născut pe 23 septembrie 1943, în Piteşti. A absolvit Colegiul „I.C. Brătianu” din Piteşti, Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti şi Facultatea de Pediatrie „Carol Davila” şi este medic intern, secundar, specialist, primar şi doctor în medicină. Printre temele de cercetare, prof. dr. Jianu a primit brevet OSIM pentru prima bancă de os din România, dar şi pentru procedeul color de prelucrare computerizată a imaginilor radiologice şi are editate 16 cărţi şi monografii în care este autor şi coautor. De peste 19 ani, preocuparea principală a medicului piteştean este în domeniul afecţiunilor coloanei vertebrale, consultând peste 14.000 de bolnavi cu scolioză, cea mai mare statistică din Europa raportată la un singur medic. După o carieră de 34 de ani în domeniul chirurgiei ortopedice, medicul Jianu are peste 10.000 de intervenţii chirurgicale efectuate în ţară şi străinătate.

Nicolae Angelescu a efectuat aproape 25.000 de intervenţii chirurgicale

Unul dintre cei mai reputaţi chirurgi români, prof. univ. dr. Nicolae Angelescu, s-a născut pe 6 decembrie 1931 în comuna Rociu. Medicul argeşean se înscrie în galeria chirurgilor contemporani care au continuat şi îmbogăţit şcoala de chirurgie românească. Timp de aproape 20 de ani a condus Clinica de Chirurgie Colţea, iar în prezent este profesor consultant, unde lucrează cu o echipă de tineri chirurgi pe care i-a pregătit cu conştiinciozitate, transformând-o într-una dintre cele mai bune din ţară. Este absolvent al Facultăţii de Medicină din Institutul de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti în anul 1960, iar din 1966 a devenit medic specialist chirurg, lucrând apoi în clinici de specialitate din spitalele Panduri, Pantelimon şi Colţea. Concomitent cu activitatea din spital, medicul argeşean a urmat stagii de perfecţionare în diferite clinici din ţară şi străinătate: Nancy, Lyon, Viena, Debrecen, Strasbourg şi Indianapolis. Ca urmare a vastei experienţe şi competenţelor în chirurgia laparoscopică şi oncologică dobândite, argeşeanul a efectuat, în cei peste 50 de ani de activitate profesională, aproape 25.000 de intervenţii chirurgicale şi a contribuit în mod direct la formarea a 12 serii de medici secundari între anii 1972 şi 2003.

GHEORGHE MENCINICOPSCHI – NUTRITIONIST

Nutriţionistul Mencinicopschi a pus bazele cercetării în domeniul industriei alimentare din România

Renumitul nutriţionist, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetare Alimentară Bucureşti, este născut pe 1 mai 1949, în Domneşti. A absolvit Facultatea de Biologie-biochimie la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Automatică, specializarea Robotică – Biotehnologie la Institutul Politehnic Bucureşti şi Institutul de Inginerie Genetică şi Biotehnologie Trieste, Italia, specializarea Alimente şi sănătate umană. Nutriţionistul argeşean a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentaţiei, nutriţiei umane, biotehnologiei, publicând peste 300 de lucrări ştiinţifice în ţară şi străinătate. Deţine 23 de brevete de invenţii şi a primit numeroase distincţii. Prin activitatea ştiinţifică desfăşurată, nutriţionistul argeşean a pus bazele cercetării în domeniul industriei alimentare din România.

Cătălin Cîrstoveanu, cel mai bun medic neonatolog din România

Cunoscutul medic neonatolog Cătălin Gabriel Cîrstoveanu s-a născut pe 19 iunie 1967, în Piteşti. Este medic primar neonatolog, şeful secţiei de Terapie Intensivă şi Nou-Născuţi de la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti şi asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. Cătălin Cîrstoveanu este cel mai bun medic neonatolog din România şi este recunoscut pentru profesionalismul său absolut fantastic şi pentru lupta pe care o duce pentru a salva copiii cu afecţiuni cardiace. Este unul dintre iniţiatorii proiectului de înfiinţare a departamentului de cardiochirurgie pediatrică de la „Marie Curie” din Bucureşti şi foarte mulţi îl consideră „un sfânt”, datorită modului în care acesta se dedică îngrijirii copiilor bolnavi.

Mariana Jinga, argeşeanca – comandant al Spitalului Militar Central din Bucureşti

Lt. col. dr. Mariana Jinga este născută pe 1 februarie 1963 în Câmpulung. Argeşeanca noastră este medic specialist în ecografie generală, medicină internă şi este colonel medic, doctor în medicină, director de cercetare-dezvoltare la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti. A absolvit Facultatea de Medicină Militară, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila” din Bucureşti şi este medic primar – medicină internă, specialist în gastroenterologie, competenţă endoscopie digestivă şi ecografie abdominală. Până în urmă cu câțiva ani a fost împuternicită în funcţia de comandant – director general al Spitalului Militar Central din Bucureşti.

Valentin Calu, unul dintre cei mai renumiţi chirurgi din ţară

Valentin Calu are 42 de ani şi este specialist în chirurgie generală şi toracică, doctor în ştiinţe medicale şi purtător de cuvânt al Spitalului „Elias” din Capitală. Chirurgul este unul dintre supravieţuitorii teribilului accident aviatic din Apuseni. Valentin Calu a absolvit Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti şi cursurile Facultăţii de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti. Are o activitate clinică şi operatorie intensă în chirurgia generală şi toracică, de peste 300 de intervenţii chirurgicale efectuate pe an, şi este responsabil cu monitorizarea calităţii îngrijirilor în Departamentul de Chirurgie în cadrul Nucleului de Calitate al spitalului. Cunoscutul medicul piteştean este unul dintre cei 35 de medici coordonatori de transplant intraspitaliceşti existenţi în România care au primit misiunea de a ajunge la Oradea, unde erau aşteptaţi să preia ficatul, rinichii şi corneele unei donatoare aflate în moarte cerebrală, organe ce urmau să ajungă la 5 pacienţi grav bolnavi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.