Reţetă tradițională: Cozonacii de Paști

În religia ortodoxă, cozonacul este considerat o pâine ritualică, îndulcită, care simbolizează bogăţia, bucuria sărbătorii şi transformarea spirituală.

În prezent, cozonacul s-a transformat într-o prăjitură tradițională românească și bulgărească (deși denumirea provine din termenul bulgăresc kozunak, etnologii bulgari consideră că produsul a fost importat din România, la începutul Secolului XX), fiind în mod tradițional preparat cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Aluatul se prepară în mod asemănător în toată România, ingredientele principale fiind făina albă, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia, iar pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau portocale.

Cozonacii pot avea formă dreaptă sau rotundă, simplă sau împletită și pot fi simpli sau umpluți.

Umplutura poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat, turcesc, fructe zaharate, cacao, marmeladă sau combinații ale acestor ingrediente: nuci și mac, nuci și cacao, nuci și rahat, nuci, stafide și rahat etc.

De regulă, cozonacii împletiți nu au o umplutură propriu-zisă, ci doar bucățele de fructe confiate, nuci, rahat, stafide, înglobate în aluat.

Ingrediente – pentru aluat: 1kg făină, 350 gr zahăr, 6 ouă, 60 gr unt, 1 linguriță de sare, 75 gr drojdie, 400 ml. lapte, coajă de lămâie, esențe de vanilie și rom.

Pentru umplutură: ½ kg miez de nucă, 100 g. zahar, 50 g. cacao, albus de ou, esență de rom.

Mod de preparare: Se pregătește plămădeala astfel: într-un vas, se amestecă drojdia cu 50 g zahăr până când se lichefiază, apoi se adaugă în 150 ml de lapte călduț și se lasă la dospit aproximativ 30 de minute până își dublează volumul.

După ce a dospit se adaugă restul de lapte, ouăle, esența de rom și vanilie, sarea, coaja de la o lămâie și 300 g de zahăr. Aluatul se amestecă la început cu lingura, apoi se frământă cu mâna, 15 minute, treptat se pune și untul topit, se frămantă până când se desprinde de vas și se lasă la loc cald să crească.

Între timp, nuca măcinată se va amesteca cu 50g de cacao, două linguri de lapte și 100 g zahăr, căpătând consistența unei creme de ciocolată.

După ce aluatul a crescut suficient se împarte în două părți egale. Se întinde aluatul cu un sucitor și se adăugă umplutura pe fiecare dintre cele două părți. Se va rula aluatul cu umplutura spre interior, se va împleti în două, se va așeza în tava de copt unsă în prealabil cu unt și se lasă la crescut.

După ce au crescut cozonacii, se ung cu albuș de ou și se presară zahăr tos. Se încinge cuptorul la temperatura medie și se lasă aproximativ 45 de minute.

Secretele cozonacilor: Pentru a crește mai bine cozonacii, se face cald în bucătărie și se frământă cât mai mult aluatul de cozonac.

Cozonacii se coc în cuptorul bine încălzit la început la temperatura de cca. 180° C; după ce au crescut și încep să se rumenească, se dă focul mai încet (nu se deschide cuptorul!).

După ce s-au scos din cuptor, cozonacii se lasă la răcit în tavă, la caldură, feriți de curent.

Nuca opărită se umflă și își pierde gustul amărui.

Drojdia folosită la prepararea cozonacului trebuie să fie proaspata, iar făina de foarte bună calitate.

Nu se pune sare în maiaua de cozonaci.

Laptele care se folosește la aluatul de cozonac trebuie să fie la temperatura camerei.

Cozonacul se va coace foarte frumos dacă sub tavile de cozonac se pune un vas cu apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.