SUCCES Plecată în S.U.A. de 10 ani, Saviana Stănescu este, la ora actuală, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi la New York, piesele ei strângând elogii după elogii şi atrăgând mii şi mii de spectatori. Crescută la Curtea de Argeş şi Piteşti  (unde a absolvit Liceul „Bălcescu” -actualul Colegiu „I.C. Brătianu”), argeşeanca Saviana Stănescu este, la ora actuală, unul dintre cei mai cunoscuţi şi valoroşi dramaturgi contemporani, piesele ei fiind premiate la New York şi Bucureşti şi jucate în lumea întreagă. În aceste zile se bucură de mare succes pe Broadway piesa Savianei Stănescu „For a barbarian woman” (n.r. – „Pentru o femeie barbară”), regizată de către Neigel Smith şi jucată la Pope Auditorium (parte a Teatrului Fordham) în Lincoln Center, până pe 14 octombrie. În piesă, a cărei acţiune se desfăşoară la malul Mării Negre, poetul roman Ovidiu şi un colonel american din NATO sunt transformaţi pentru totdeauna de către o femeie barbară. Piesa, în acelaşi timp un text dramatic şi poetic, face o paralelă între viaţa lui Ovidiu la Tomis şi o poveste contemporană. Aceasta a pornit de la ciclul de poeme „Tristia – Scrisorile unei femei barbare” (din volumul „Google Me!”), care sunt replici la epistolele lui Ovidiu către Augustus. „Pentru o femeie barbară” se bucură deja de aprecierea publicului, sala fiind plină la fiecare reprezentaţie. La rândul lor, criticii de teatru new-yorkezi au numai cuvinte laudative.

 

Încă două reprezentaţii cu piesa “Aliens with extraordinary skills”

Iar succesul piesei „Pentru o femeie barbară” nu reprezintă singura veste bună pentru Saviana Stănescu. La cererea publicului new-yorkez, piesa „Aliens with extraordinary skills” („Extratereştri cu înzestrări extraordinare” – n.n.), care se va juca la Theatre 54 în perioada 2-20 noiembrie, va avea încă două reprezentaţii suplimentare pe 12 şi 19 noiembrie, preţul unui bilet fiind de 20 de dolari. Personajele principale ale piesei “Aliens with Extraordinary Skills” sunt doi clovni, Nadia şi Borat, care ajung în Statele Unite cu „vize de clovni” false. Dintr-o dramă, ascunsă în rândurile unei ştiri, s-au născut personajele Nadia şi Borat, cei doi clovni nevoiţi să supravieţuiască în New York, ameninţaţi de deportare. Anul trecut, Saviana Stănescu a fost inclusă pe lista celor mai importante 15 personalităţi din teatrul newyorkez independent. Lista cuprinde artişti care au fost „prolifici, versatili şi generoşi cu talentul lor”. Ea se regăseşte în top alături de nume mari ale scenei independente din metropola americană, precum Matt Brogan şi Catherine Porter, dar şi celebrul „La MaMa Experimental Theatre Club”.
În 2007, Saviana Stănescu a fost recompensată cu  „New York Innovative Theatre Award” pentru piesa „Waxing West”. În 2008, o altă piesă a ei – „White Embers” – a fost inclusă în topul celor mai bune trei piese de teatru ale anului în Suedia.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI