În 1940, tot în luna iunie, ca și absolvenții de azi, Mihai, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia, mai apoi Regele României, și colegii săi din renumita clasă palatină au susținut, în fața comisiei de examinare, probele examenului de Bacalaureat.
Examenul a durat 4 zile și a constat în 3 probe scrise, română, matematică și franceză, și 4 probe orale din diferite materii.
La examinare a participat și Regele Carol al II-lea, pentru a se asigura că Mihai, moștenitorul tronului, nu va fi favorizat de vreun profesor mai zelos.
La limba română a primit nota 9, după ce a făcut mici greşeli de ortografie într-un text despre începuturile literaturii noastre scrise. În schimb, la matematică a facut o lucrare impecabilă, pentru care a primit zece.
Nota finală la Bacalaureat a Regelui Mihai a fost 9,50!
Cum se desfășura o zi din viața tânărului prinț
Programul zilnic al adolescentului Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, era extrem de riguros.
Dimineața, în intervalul 7.00-7.30, executa înviorarea cu un coleg ce locuia în vecinătatea palatului din București, Radion Chiaburu. Exercițiile – alergări și mișcări de gimnastică – erau supervizate de Emil Pălăngeanu, locotenent-colonel și profesor la Institutul Militar de Educație Fizică.
După înviorare, prințul Mihai se retrăgea acasă, pentru a se pregăti de cursuri, care începeau la 8.00 și se încheiau la 12.50 (la 9.50 exista o pauză de masă).
La 13.00, urma masa de prânz, la care Mihai se așeza alături de tatăl său, regele Carol al II-lea, și de invitații acestuia (adjutantul regal, diferiți oameni de afaceri sau demnitari – Gheorghe Tătărescu, Ion Inculeţ, Nicolae Titulescu, de pildă).
Carol ținea mult ca fiul său să se familiarizeze cu cele mai importante figuri ale statului. „La prânz luau parte şi câte doi, trei colegi de-ai lui Mihai, prin rotaţie. În zilele de marţi era prânzul general, la care participau toată clasa şi toţi profesorii”, rememora Radion Chiaburu, prieten apropiat al prințului la Școala Palatină.
Între 14.00 și 17.00, principele putea dispune cum dorea de timpul său. Această perioadă era dedicată în special activităților personale, când Mihai fie meșterea la motoarele automobilelor, fie lua lecții de șofat.
Sursa foto: Facebook.com/Arhivele.Nationale.ale.Romaniei