Cum erau îndemnaţi argeşenii să-şi petreacă ziua de 1 Mai în ultimul an de domnie al lui Ceauşescu

Ziua Muncii de odinioară! După ce faimoasa paradă de 1 Mai lua sfârşit, fiecare om al muncii se grăbea spre casă ca să-şi schimbe hainele „patriotice”, pentru că urma petrecerea.

Oficiosul local „Secera şi Ciocanul”, organ al Comitetului judeţean Argeş al PCR, publica, pe lângă mesajele grandioase, odele închinate conducătorului iubit şi ofertele restaurantelor şi popasurilor de pe cuprinsul întregului judeţ.

Vă invităm să parcurgeţi, într-un limbaj specific vremurilor, încântătoarea lectură pe care „Secera şi ciocanul” o publica în preajma zilei de 1 Mai 1989, într-un reportaj intitulat „Un călduros „bun venit!“ în unităţile cooperaţiei din Argeş“.

La Popasul Mihăieşti meniul n-ar fi complet dacă nu se serveşte şi ciorba de burtă

„Bine aţi venit!” în hanurile, popasurile şi cabanele cooperaţiei. Aceasta este urarea pentru turişti. La care să ne oprim şi noi? De la Piteşti, apucăm spre Câmpulung. Primul popas, Mihăieşti. În ambianţa peisajului, călduroasa primire a gazdelor gata să ofere un ceai, o gustare, nelipsita „pâine a casei” şi un meniu care, ne spune un lucrător, n-ar fi complet dacă nu se serveşte şi ciorbă de burtă.

Admirăm natura, stâncile drepte, gata parcă să alunece peste firul de apă care tot caută drum şi ajungem la cabana Brusturet…

Hanul Rucăr, cu împrejurimile sale montane şi cu vestita ospeţie a rucărenilor, este gata să întâmpine turişti. De câtva timp, şeful unităţii şi lucrătorii acesteia, ajutaţi de C.P.A.D.M., au dat hanului o cu totul altă „faţă”. Reţineţi telefonul 42624, unde se pot obţine şi alte informaţii utile privind vremea, spaţiul de cazare, (mărit anul trecut)… De la Rucăr, spre Bran, la km 79 o luăm la stânga, spre Cheile şi Peştera Dâmbovicioarei. Mergem cale de circa 10 km de serpentine, admirăm natura, stâncile drepte, gata parcă să alunece peste firul de apă care tot caută drum şi ajungem la cabana Brusturet. Noul şef de la unitate a dat altă înfăţişare cabanei şi căsuţelor; alta este aprovizionarea ei cu produse şi specialităţi care o fac să fie tot mai căutată.

Hanul Piatra Craiului, floarea la butonieră a alimentaţiei publice a cooperaţiei

Mai sus, de la Rucăr, spre Bran, la km 90, nu departe de Valea Urdei, ajungem la hanul „Piatra Craiului” cu neasemuitele privelişti şi cu aceeaşi ospeţie, renumită, a argeşenilor. Se spune că acest han este floarea la butonieră a alimentaţiei publice a cooperaţiei, preparatele au mai mult ca oriunde un anume specific local, datorită, în mare parte, gospodăriei anexe a unităţii. Pentru că suntem în zona Câmplulung, să nu uităm că în apropiere, la Lereşti, există, de asemenea, un restaurant care oferă preparate culinare alese cu specific muscelean. Tot de aici, se ajunge repede la bufetul din Coteşti al comunei Godeni. La Domneşti, aşteaptă oaspeţi un hotel cu 28 de locuri şi un restaurant în care se pot servi preparate culinare pregătite cu gust de un personal calificat.

La Popasul „Cerbu”, buna servire rămâne o amintire de neuitat

Hanul Valea Ursului situat în apropiere de Piteşti, pe şoseaua Piteşti – Rm. Vâlcea, într-o pădure de fag, dispune de 57 de locuri în camere şi de 15 căsuţe tip argeşean şi de un restaurant cu 200 de locuri. Aici se pot organiza petreceri ocazionale de grup. Popasul „Cerbu”, de pe şoseaua Piteşti – Slatina, complet renovat şi amenajat, cu o frumoasă grădină de vară, iar buna servire rămâne o amintire de neuitat.

„Podgoria Topoloveni”: un personal calificat, ordinea, disciplina, curăţenia şi buna servire sunt cartea de vizită a unităţii

Pe vechiul drum spre Bucureşti, la Topoloveni, se află complexul „Podgoria Topoloveni”, cu un hotel de 50 de locuri şi cu 120 în restaurant. Un personal calificat, ordinea, disciplina, curăţenia şi buna servire sunt cartea de vizită a unităţii.

Pe magistrala Piteşti – Bucureşti se află Popasul „Nejlovel”. Unitatea dispune de 38 de locuri la cazare şi de 200 la mese în local. Alt han, alt peisaj, dar cu aceeaşi ambianţă de petrecere a unor clipe plăcute: hanul turistic Merişani. Restaurantul are două săli a câte 60 de locuri fiecare, o terasă de 60 de locuri şi, în perspectivă, o cramă. Unitatea dispune de 32 de locuri de cazare şi de căsuţe. Sperăm că condiţiile existente să adauge şi o comportare model pentru ca într-adevăr unitatea să devină – aşa cum se doreşte – etalonul unităţilor turistice ale cooperaţiei. La Turistcoop Argeş se pot obţine şi alte date despre toate unităţile turistice ale cooperaţiei argeşene, despre vreme, drumuri de acces, posibilităţile de cazare etc. Formaţi telefonul direct la Piteşti 33962 şi la centrala 26272 interior 15 şi 47.

În această perioadă, OJT Argeş oferă celor interesaţi un bogat program de excursii în ţară şi în judeţul nostru. Dintre acestea amintim organizarea, în luna mai, a unor excursii de 4 zile în staţiunile Neptun şi Mamaia, precum şi excursii de câte două zile, la sfârşit de săptămână, la Braşov, Sibiu şi în staţiunile de pe Valea Oltului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.