Zeci de copii fericiți la Școala de vară a Parohiei Sf. Cuvioasa Parascheva din Poiana Lacului

Ateliere inedite susținute de profesorii și meșterii Școlii Populare de Arte Pitești în cadrul Școlii de vară „Tradiție și credință – labirint de vacanță” organizate de Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din Poiana Lacului, la inițiativa preoților Iulian Năstase și Laurențiu Popescu.

Zeci de copii au petrecut 5 zile la rând în curtea bisericii făcând, mai în joacă, mai în serios, activități menite să le dezvolte imaginația, manualitatea, puterea de concentrare, abilitățile de comunicare și empatia: cenaclu literar, limbă engleză, au pictat, și-au făcut singuri păpuși, au țesut tricolorul rosu-galben-albastru, au învățat să cânte „Pre tine te lăudăm!” și au văzut de-adevăratelea ce înseamnă Tezaure Umane Vii.

Organizatorii le-au pregătit copiilor și activități care pentru cei mai mulți dintre ei au constituit noutăți absolute: cântatul la țiteră – un instrument total necunoscut lor, jocul Călușului și un călușar adevărat. Dar cea mai interesantă activitate a fost, de departe, atelierul interactiv de frământat și copt pâine, care a surprins pe toată lumea, copii, profesori, preoți și chiar și pe meșterițe. Copiii au fost curioși cum se face pâinea, au amestecat singuri apa și făina descoperind cum se formează aluatul și au așteptat nerăbdători ca pâinea să fie scoasă de sub țest și să-i afle gustul.

Adulții au asistat uimiți la reacțiile copiilor, care, cu mult entuziasm au suflat în foc, și-au băgat mânuțele-n cocă până la coate, au pipăit-o, au mirosit-o, iar la final au mâncat cu mare poftă pâinea aburindă.

Bucuria copiilor este deopotrivă bucuria noastră”, ne-a mărturisit modest părintele paroh Iulian Năstase.

Îl felicit pe părintele Năstase și îi mulțumesc pentru invitația pe care a adresat-o Școlii Populare de Arte și Meserii de a face parte din acest proiect! Toate atelierele au fost interesante, dar pe mine cel mai mult m-au impresionat reacțiile copiilor la coptul pâinii. Uimirea lor a fost atât de mare încât nu doar că au frământat coca simțind cum se contopesc făina și apa, dar au și mirosit-o! Când am văzut fetița aceea mirosind coca din covată… și apoi cu câtă plăcere au mâncat pâinea-n țăst. Este ceva total diferit de pâinea lor cea de toate zilele. Toate astea ar trebui să ne dea de gândit. Din păcate, fotografiile nu pot reda experiența extraordinară a copiilor. Dar în curând vom posta filmul complet al evenimentului„, a spus Elena Iagăr la finalul atelierelor.

Școala de vară „Tradiție și credință – labirint de vacanță” este un proiect realizat cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, de Parohia Sfânta Cuvioasa Parascheva din Poiana Lacului, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Argeș. Coordonatorul proiectului a fost Aura Năstase, preoteasa satului. De meserie profesor pentru învățământ primar și doctor în Filologie, soția preotului Năstase cunoaște bine potențialul copiilor și nevoile de dezvoltare psihosocială și emoțională a acestora, de aceea a cooptat în proiect cadre didactice inimioase de la Liceul Tehnologic Topoloveni, unde activează dumneaei: Antonela Niţescu, Alina Stanciu, Alina Popescu, Oana Boțârcă, Adela Pielmuș, Florina Biculescu, de la Colegiul Național Zinca Golescu: Ionela Cârstea și de la Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu: Elena Mihail. Cu multă dăruire s-au implicat și cealaltă preoteasă a satului, Andreea Popescu – tot profesor pentru învățământ primar, și Daniela Diaconu, directoarea Școlii Gimnaziale din Poiana Lacului. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

Pe lângă profesorii și formatorii implicați în proiectul Școala de vară „Tradiție și credință – labirint de vacanță”, au fost invitați să susțină demonstrații și Tică Vasile, Marilena Iosifaru și Viorica Olivotto, meșteri deosebit de valoroși ai Argeșului – Tezaure Umane Vii, și Lili Roibu și Daniela Manea, două meșterițe din Hârsești care promovează din toate puterile gastronomia locală, în special pâinea-n țăst.

Au susținut ateliere de muzică și de dansuri populare profesorii Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești Alexandra Tăbuș, Dragoș Dinescu, Bogdan Panțiru și Lavinia Coandă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.