Tabăra Ecovoluntarilor și Tabăra Media, evenimente marca ADI Servsal Argeș. Acţiune, educaţie, voluntariat, comunicare

Acţiune, educaţie, voluntariat, comunicare. Iată, în câteva cuvinte, esenţa evenimentelor organizate, week-end-ul trecut, la Bughea de Sus, de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SERVSAL Argeş, responsabilă de managementul deşeurilor în judeţul nostru.

 
Timp de trei zile, în pensiunea Casa Bella s-a derulat „Tabăra Ecovoluntarilor”・ ajunsă la cea de a patra ediție. Participarea la tabără a fost un premiu pentru cei mai inimoși și activi voluntari de mediu, pentru activitatea de până acum, dar și un prilej de concurs. S-au calificat pentru această premiere elevi de la liceele din oraș și studenți membrii ai ONG-ului „Zimbrul Carpatin”și IngMed”  – asociația studenților de la Ingineria Mediului din Univesitatea din Pitești.

Tabăra nu a fost doar distracție, muzică și foc de tabără, drumeții și timp liber, ci și muncă! În primul rând, ei au participat, vineri, la împărțirea de pliante și saci pentru deșeurile reciclabile la toate cele peste 1000 de gospodării din comuna Bughea de Sus, ca parte a unei noi campanii a ADI SERVSAL Argeș, prin care se dorește informarea cetățenilor din mediul rural despre colectarea PET-urilor, hârtiei, metalului și sticlei, separat de deșeurile menajere și deșeurile biodegradabile.

Week-end-ul ecovoluntarilor a continuat cu  un concurs! Ei au trebuit să își pună în valoare cunoștințele, creativitatea, ideile, viziunea  despre mediu și viitor în scrierea unor proiecte având ca temă campanii de informare și conștientizare privind importanța selectării deșeurilor și reciclării și refolosirii. Premiul pentru care s-au luptat cele șapte echipe constituite ad-hoc a fost chiar finanțarea proiectului pentru punerea lui în practică, cu suma de 1000 de lei de către ADI SERVSAL Argeș.

Echipa Inimioarelor verzi –€ cei mai buni dintre cei buni!

Premiile, pe lângă cel mare, finanțarea proiectului, nu au fost deloc simbolice: rucsaci pentru activitatea de ecovoluntari și echipament pentru drumeții. Plus un bonus substanțial pentru câștigători: participare, pentru toți membrii echipei, la o conferință națională pe teme de mediu, în calitatea lor de ecovoluntari.
  
Câștigători: echipa Inimioarelor verzi, cu un proiect intitulat frumos „Dă undă Verde Vieții” un proiect extrem de interesant prin care își propun constituirea, în parcul Trivale din Pitești, a unui mini parc tematic pentru copii de toate vârstele. Un parc unde cei mici, dar și cei mari, pot învăța cum să transforme un deșeu într-un obiect util, ca o ramă foto sau o brățară, unde se pot întrece în concursuri gen „cine reciclează mai multă hârtie” și unde pot afla care este importanța selectării deșeurilor și protejării mediului.

Gabi Moiceanu, director executiv ADI SERVSAL ARGEȘ „Azi am găsit din nou motive care ne obligă să mergem mai departe și să perfecționăm ceea ce facem. Tabăra ECO… Implicare, proiecte și idei frumoase. Mulțumiri ecovoluntarilor! Mulțumiri și colegilor mei de la ADI  Servsal pentru ceea ce fac și pentru că știu să fie o echipă”.

Tabăra Media, la cea de a patra ediție

Alături de ecovoluntari au fost prezenți la Bughea și reprezentanții presei argeșene, pentru o nouă ediție a „Taberei Media” de asemenea o tradiție a ADI SERVSAL. Tema comunicării din acest an a fost stadiul implementării proiectului „Managementul integrat al deșeurilor în județul Argeș” noutăți legislative în domeniu și problemele cu care se confruntă.

Printre acestea, într-o ordine aleatorie dar de aceeași importanță: căutătorii de PET-uri și furtulul deşeurilor cu valoare de piaţă, gradul de conștientizare extrem de redus asupra importanței colectării selective în rândul populației și, de aici, cantități prea mari de deșeuri biodegradabile sau reciclabile în restul gunoiului menajer, grad nesatisfăcător de încasare a taxelor și impozitelor pentru serviciul de salubritate și desele schimbări de legislație care destabilizează echilibrul financiar al proiectului.

Punctele pozitive ale implementării acestui sistem de gestionare a deșeurilor în județ sunt și ele numeroase și importante: delegarea tuturor contractelor de gestiune la nivelul proiectului (cel de la depozitul ecologic, cele șase pentru colectare și trei pentru operarea stațiilor de transfer), ceea ce înseamnă acoperirea în proporție de 100% a județului cu servicii de salubritate, creșterea cantității de gunoi municipal adunate din mediul rural, de la 3.151 de tone în  2010 la 34.563 de tone în 2015, deșeuri care altfel ar fi rămas în natură sau ar fi fost arse, implementarea de soluții moderne și eficiente pentru eliminarea deșeurilor biodegradabile și a celor din construcții, derularea unor importante programe de informare și conștientizare publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.