Ştiaţi că? Patru comune din judeţul Argeş sunt compuse dintr-un singur sat

Patru comune din judeţul Argeş au în componenţă un singur sat, care este şi reşedinţa comunei: Bughea de Jos, Bughea de Sus, Domneşti şi Izvoru.

Bughea de Sus

Comuna Bughea de Sus are în componenţă un singur sat: Bughea de Sus, satul care este şi reşedinţa comunei. Până în anul 2004 satul Bughea făcea parte din comuna Albeştii de Muscel şi era reşedinţa acesteia.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, actualul sat era o parte a mahalalei Bughea a Câmpulungului. În 1931, o parte din această mahala a fost desprinsă administrativ, formând comuna Bughea de Sus.

Bughea de Jos

Comuna Bughea de Jos are în componenţă un singur sat: Bughea de Jos, satul care este şi reşedinţa comunei.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, actualul sat era o parte a mahalalei Bughea a Câmpulungului. În 1931, mahalalele sud-vestice au fost desprinse administrativ din corpul orașului, formându-se comuna Bughea de Jos, cu satele Bughea de Jos și Malu.
În 1950, comuna a fost arondată raionului Muscel din regiunea Argeș. În 1968, ea a trecut la județul Argeș, satul Malu trecând între timp la comuna Godeni.

Izvoru

Comuna Izvoru are în componenţă un singur sat: Izvoru. La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al comunei funcționau, în plasa Gălășești a județului Argeș, comunele Izvoru de Jos și Izvoru de Sus, fiecare formată doar din satul de reședință. Comuna Izvoru de Jos avea 600 de locuitori, o biserică și o școală primară rurală. Comuna Izvoru de Sus avea 972 de locuitori și, la fel, o biserică și o școală.
În forma actuală, comuna a apărut în 1931, fiind formată din satele Izvoru de Jos și Izvoru de Sus, al doilea fiind și reședința. În 1950, comuna a fost arondată raionului Costești din regiunea Argeș. Ea a revenit însă la județul Argeș, reînființat, în 1968; tot atunci, cele două sate ale ei, Izvoru de Jos și Izvoru de Sus au fost comasate sub numele de Izvoru.

Domneşti

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Domneşti făcea parte din plaiul Nucșoara al județului Muscel și era formată tot numai din satul de reședință. Funcționau acolo două biserici și o școală mixtă cu 119 elevi (dintre care 19 fete). Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna ca reședință a plășii Râul Doamnei din același județ, având 3262 de locuitori în satele Domnești și Slănic. În 1931, satul Slănic s-a separat din nou, formând o comună de sine stătătoare.
În 1950, comuna a fost transferată raionului Curtea de Argeș din regiunea Argeș. În 1968, a trecut la județul Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here