Faptul că Biserica este instituţia în care românii au cea mai mare încredere este un lucru de notorietate. Însă, faptul că în Argeş avem de 3 ori mai multe biserici decât unităţi de învăţământ…pare, totuşi, prea mult. O analiză realizată pe baza informaţiilor oferite de Institutul Naţional de Statistică şi Secretariatul de Stat pentru Culte a arătat cât contează pentru conducătorii de azi educaţia, sănătatea şi religia.

Situaţia reală în ceea ce priveşte construirea de biserici, comparativ cu cea de şcoli sau spitale, este cu mult în favoarea primeia. Deşi logica, ordinea priorităţilor şi bunul simţ ar spune altfel… Statistica realizată la nivel naţional arată că numărul lăcaşelor de cult din ţara noastră atinge cifra de 18.429 de biserici, în timp ce şcolile sunt de peste 4 ori mai puţine, doar 4.022 de unităţi. În ultimii ani, în învăţământ cuvântul de ordine a fost comasarea, reducerea numărului de şcoli pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere şi de personal.

Conform statisticilor, județul Argeș se află pe poziţia şapte în clasamentul naţional ca număr de lăcaşuri de cult, cu 725 de astfel de edificii, după Cluj (cu 977 de biserici), Arad (820), Bihor şi Hunedoara (792), Bacău (778), Suceava (752) şi Iaşi (728). Curios însă este faptul că cele mai multe biserici / metrul pătrat le găsim în mediul rural, într-o aglomerare de zici că unele comune ar fi Muntele Athos. Astfel, s-a ajuns la situaţii ieşite din comun: în Piteşti, în majoritatea cartierelor, sunt cel mult două şcoli, în timp ce bisericile s-au înmulţit, în ultimii ani… fără număr.

În cartierul Trivale, avem cinci biserici şi doar două şcoli

Trivale, cel mai mare cartier al oraşului Piteşti, are, spre exemplu, doar două şcoli, ambele vechi, şi doar una, şi aceea numai parţial modernizată. În schimb, în ultimii 10 ani, aici au fost construite de la zero patru biserici nou-nouţe, ce se alătură celui de-al cincilea lăcaş, schitul din Trivale.
În Găvana, socotind ambele părţi ale zonei, cele două şcoli existente nu au fost modernizate niciodată de la construcţia lor, una acum mai bine de 40 de ani, alta veche de „doar” 15 ani. În schimb, patru biserici mai mult decât impunătoare, depăşind ca dimensiuni unităţile de învăţământ, s-au ridicat spre înaltul cerului într-un timp record.

La Costeşti, avem 11 biserici şi doar 5 unităţi de învăţământ

Un alt caz în care numărul bisericilor este dublu faţă de cel al şcolilor îl întâlnim în oraşul Costeşti, în cele 7 cartiere ale sale. Practic, la nivelul întregului oraş funcţionează un număr de 5 unităţi de învăţământ: 2 licee şi 3 şcoli, în vreme ce numărul lăcaşelor de cult se ridică la nu mai puţin de 11.

Cea mai săracă localitate din Argeş, comuna Uda, are şi ea 9 biserici la doar 2.102 locuitori

În concluzie, nu avem şcoli, grădiniţe, dispensare, apă curentă, asfalt sau canalizare, dar avem biserici fără număr. Spre exemplu, în comuna Vedea avem 11 biserici la o populaţie de doar 3.943 de locuitori, în vreme ce la Mioveni, oraş care se apropie de 40.000 de persoane, avem doar opt lăcaşe de cult. Cea mai săracă localitate din Argeş, comuna Uda, are şi ea 9 biserici la doar 2.102 locuitori, comparativ cu oraşul Ştefăneşti, care, la o populaţie de 13.000 de suflete, are tot 9 biserici. Urmează apoi comuna Cuca, cu 8 biserici la 2.054 de locuitori, iar un simplu calcul ne arată că aici există o biserică pentru 250 de locuitori.

La Cocu găsim 8 biserici la 2.337 locuitori, la Suseni – 8 biserici la 3.400 de locuitori, la Stolnici – 8 biserici la 3.233 de locuitori, la Muşăteşti – 8 lăcaşe la 3.797 de locuitori, la Lunca Corbului 8 biserici pentru 3.494 de locuitori şi la Bârla – 11 biserici la 5.000 de locuitori. Un număr mare de biserici întâlnim şi la Leordeni, 9 la o populaţie de 5.861, dar şi în Călineşti, unde sunt numai puţin de 13 biserici la 10.291 de locuitori. În ceea ce priveşte oraşele, aici lucrurile par să revină la normalitate: Câmpulung – 16 biserici la 30.000 de locuitori, iar Piteştiul – 17 biserici pentru aproximativ 180.637 de locuitori.

Comments

comments