Înfiinţarea unei bănci populare în comună a fost o necesitate pentru locuitorii comunelor, deorece sătenii erau victimele cămătarilor care, profitând de nevoile sătenilor, împrumutau bani cu procente foarte mari: 1 şi 2 lei pe lună de napoleon, adică 60 şi 120% pe an. De multe ori. Ţăranii nu aveau cu ce să plătească aceste dări, rămânând veşnic datori.

Primle bănci populare se înfiinţează în Poiana Lacului, „Vulturul” la 22 decembrie 1901, şi în Sămara, „Munca” la 1 ianuarie 1902. Aceste bănci au avut un rol foarte mare pentru a scăpa pe ţărani din „ghearele” cămătarilor.
La început, banca a pornit la drum cu un capital modest, de numai 8200 de lei, dar în anul 1912 ea ajunsese deja la 35.000 lei capital, dovadă că oamenii şi-au dat seama de importanţa ei în dezrobirea lor financiară. La început, a avut 242 de membrii, dobânda pentru împrumuturi fiind de 10% pentru membrii societari şi de 12% pentru nesocietari. Preşedinte al băncii a fost ales Enache S. Georgescu.
În Păduroiu, banca populară a luat fiinţă în anul 1911. Sumele împrumutate erau folosite la cumpărarea de vite, pluguri, fân pentru vite, porumb pentru hrana animalelor etc.  

Comments

comments