Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși români. Aceștia sărbătoresc astăzi Floriile. Bisericile ortodoxe din toată țara sunt pline de credincioși și de flori.
Cei care participă la slujba din Duminica Floriilor vor pleca mai apoi acasă cu ramuri de salcie. Ele au o importanță deosebită pentru că tradiția spune că cine va pleca cu aceste ramuri și le va așeza la icoană va fi protejat de rău pe tot parcursul anului. Aceste ramuri simbolizează ramurile cu care Mântuitorul a fost primit în orașul sfânt.
De mâine, creștinii ortodocși vor intra în Săptămâna Mare, ultima din postul Paștelui ortodox.
Floriile sau Duminica Floriilor reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vestește apropierea Paștelui, simbolizând intrarea Domnului în Ierusalim. Întreaga lume creștină celebrează în duminica dinainte de Învierea Domnului sărbătoarea Floriilor, obiceiurile și tradițiile legate de această sărbătoare fiind diferite de la o cultură la alta.
Sărbătoarea Floriilor este sărbătoarea care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, Iisus fiind primit cu foarte multă bucurie după ce toţi aflaseră de minunile pe care Acesta le-a înfăptuit, printre care se număra şi învierea lui Lazăr. A fost pentru prima dată când Iisus Hristos a fost primit cu atât de multă dragoste şi bucurie de către cei care au crezut într-adevăr în minunile pe care le-a înfăptuit, spre mânia iudeilor.
Legenda spune ca Iisus a intrat în Cetatea Sfântă a Ierusalimului călare pe un măgăruş pe care nu a mai stat nimeni înainte, acest măgărus simbolizând de fapt puritatea şi pacea, spre deosebire de un cal care simbolizează lupta şi războiul. Oamenii simplii care până nu demult se întrebau „Cine este Acesta?”, acum își așterneau hainele pentru ca Iisus să poată călca pe ele să le binecuvânteze, poporul recunoscând că Iisus Hristos este Mesia.
Mai mult decât atât, oamenii țineau în mâini și așterneau pe jos ramuri de finic și strigau din tot sufletul „Osana Fiul lui David, binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului Osana întru cei de sus”.
Deși Duminica Sfântă a Intrării Domnului în Ierusalim este o sărbătoare plină de bucurie și pace sufletească, ea marchează și începutul patimilor lui Iisus Hristos, Săptămana Patimilor simbolizând durerea și chinurile pe care Mântuitorul le-a îndurat pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate.
Prima mențiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranților” sau „a Candidaților la Botez”, având în vedere ca în această zi atât de importantă toți cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creștineze. Tot în această zi, regii și împărații acordau grațieri condamnaților, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut și drept „Duminica grațierilor”.
La toata lumea ortodoxa din Romania, Floriile sunt un prilej de bucurie si de marturisire ca Iisus este salvatorul nostru. Aceasta sarbatoare simbolizeaza intrarea Domnului in Iserusalim, proclamand totodata Mantuitorului drept adevaratul Mesia. Este, deci, o zi de mare importanta religioasa pentru comemorarea sacrificiului pe care Domnul l-a facut pentru noi. Va invit sa participati la slujba de Florii si sa luati parte la bucuria pregatirii Saptamanii Mari. Sa ne unim toti in rugaciunea noastra pe aceasta marca sfanta.