CĂLDURĂ EXTREMĂ! Deşi afară pare înfiorător de cald şi simţim cum ne topim din cauza temperaturilor extreme, în Argeş nu s-a atins încă, în această vară, recordul istoric de temperatură: 39,9 grade Celsius, în vara anului 2007.

Împreună cu meteorologul Filoteu Radu, fostul şef al Serviciului Meteo Piteşti, am făcut o scurtă trecere în revistă a celor mai „încinse”, la propriu, perioade din verile noastre. „Cea mai mare temperatură pentru Argeş a fost măsurată la Piteşti, pe 24 iulie 2007, 39,9 grade Celsius. Doar un an mai târziu, pe 4 iulie 2008, recordul a fost pe punctul de a cădea, dar mercurul din termometre s-a oprit doar la un punct distanţă, doar 39,8 grade. Cele două valori sunt doar cu puţin peste precedentul record, care data din 10 august 1954: 39,2 grade la Piteşti”, ne-a povestit specialistul în meteorologie.

La nivelul ţării, vara anului 2007 a fost cea mai caldă din ultimul deceniu, fiind comparabilă cu verile excesiv de călduroase din 1946 şi 2000, dar depăşindu-le pe acestea, mai ales prin persistenţa zilelor caniculare. În total, în vara lui 2007, înregistrările istorice consemnează numeroase depăşiri ale temperaturii maxime absolute zilnice (53 de recorduri în iunie, 94 de recorduri în iulie şi 17 recorduri în august), un număr record de temperaturi maxime egale sau mai mari de 40°C şi, de asemenea, un număr record de zile consecutive cu temperaturi maxime egale sau mai mari de 35°C (10 zile la Bucureşti, Călăraşi şi Drobeta Turnu-Severin).

„Problema nu a fost neapărat că s-au înregistrat multe recorduri de temperatură, ci perioada extraordinar de lungă în care acestea s-au menţinut peste pragul de caniculă! În Argeş, căldura s-a instalat încă din iunie şi a ajuns des la 34 de grade, iar în iulie am avut două săptămâni în care s-au înregistrat constant şi continuu peste 35 de grade, pragul de caniculă. Temperatura a continuat să fie la fel de ridicată toată luna august şi chiar în septembrie!”.

Valorile date de meteorologi sunt însă cele măsurate în adăpostul special, unde termometrele sunt montate la doi metri deasupra solului şi protejate de razele directe ale soarelui, adică la umbră. În plin soare însă, temperatura reală este, de fapt, cu aproape 20 de grade în plus faţă de cea măsurată ştiinţific. „Dacă în aer sunt 35 de grade în adăpost, la soare e cu mult mai mult. La nivelul solului, pe pământ arat, măsurat tot pe loturi standardizate la staţiile meteo, temperatura poate ajunge la aproximativ 60 de grade, iar pe asfalt, în funcţie de compoziţia acestuia, se pot înregistra chiar peste 75! Ţin minte că în 2007, în zonele cu asfalt, din cauză că bitumul component se topise aproape total, ţi se scufunda piciorul cu totul, chiar dacă nu erai cine ştie ce solid!”, mai spune specialistul în meteorologie.

Comments

comments